José Mourinho balt de vuist na het bereiken van de finale van de Europa League.© REUTERS

Another one for The Special One: José Mourinho wacht een zesde Europese finale, de vijf voorgaande rondde hij allemaal succesvol af

Het wordt stilaan een routine. José Mourinho (60) slaagde erin om met AS Roma voor het tweede jaar op rij de finale van een Europese beker te bereiken. Voor de Portugees betekent dit finale nummer zeventien in zijn carrière als trainer, zes daarvan in een Europees toernooi. Of je hem nu haat of niet, ‘The Special One’beschikt over genoeg argumenten die aantonen waarom we hem bij de allergrootsten kunnen beschouwen. En dat bewijst de geschiedenis ook.

Brent Kusé

Na het laatste fluitsignaal in Leverkusen kon de vreugde niet groter zijn bij Mourinho. Een gebalde vuist, een vreugdekreet en het innig omhelzen van zijn spelers die gestreden hebben voor elke minuut vertoonden het belang van deze wedstrijd voor de Portugees. De toeschouwers en de mensen voor televisie waren dan ook getuige van een echte Mourinho-classic. Defensief voetbal dat nog beter beschreven kan worden als: parkeer de bus. De 1-0 uit de heenwedstrijd gaf de Portugees weinig redenen om naar een doelpunt te zoeken in de BayArena. De kansenverhouding na de wedstrijd is dan ook lachwekkend. 23 voor de Duitsers tegen eentje voor de Romeinen. Het scorebord op het einde vertoonde echter 0-0 en dat blijft de belangrijkste statistiek in het voetbal.

“Ik ben niet bezig met een spot te verzilveren in de geschiedenis van AS Roma.

AS Roma-trainer José Mourinho

In zijn interview na de match bleef de Portugees opvallend rustig. Dat is in het verleden al anders geweest. Hij stelde zich zowaar op als The Humble One. “Ik ben niet bezig met een spot te verzilveren in de geschiedenis van AS Roma. Ik wil gewoon iets geven aan mijn spelers en de supporters, die mij sinds het begin zoveel gegeven hebben.” Zijn ‘laffe’ speelstijl frustreerde de Duitse tegenstander enorm. Leverkusen-middenvelder Nadiem Amiri was zelfs zeer kritisch voor de Romeinse ploeg. “Dat zo’n club in de finale staat, is waanzin. Zij hebben een spel gespeeld dat niets met voetbal te maken heeft.”

Het zal de Portugees worst wezen. Cijfers liegen niet en die tonen echt wel aan dat Mourinho als geen ander weet hoe hij zijn team moet opladen voor een finale. Van de zestien keer dat The Special One als trainer van een ploeg in een finale op de bank plaatsnam, won hij er maar liefst dertien. Twee keer verloor hij in de verlengingen, één keer moest hij het hoofd buigen na negentig minuten voor Chelsea dat de FA Cup-finale in 2018 won met 0-1 van Manchester United. In de Europese competities blijft hij tot nu toe ongeslagen. Daar zit Mourinho aan vijf op vijf. Aan Sevilla om een einde te brengen aan de opmerkelijke finalereeks van de Portugees. Een overzicht.

Frustraties bij de spelers van Leverkusen die het vele tijdrekken van de tegenstander beu zijn.© AFP

2002/2003: Een eerste kennismaking met Mourinho die de UEFA Cup wint met FC Porto (3-2-winst tegen Celtic)

De trainerscarrière van de Portugees begint nochtans bij de rivaal Benfica. Daar zal hij echter niet lang blijven en twee jaar later tekent hij in januari 2002 een contract bij Porto. De Draken beleven een wisselvallig seizoen. Mourinho krijgt de opdracht om nieuw leven in de club uit Porto te blazen. Daar slaagt hij met verve in. Een jaar later wint het niet alleen de titel – Porto pakt 86 van de 102 beschikbare punten –, maar ook de UEFA Cup. In de verlengingen maken Mourinho en co. komaf met Celtic, toen nog met spits Henrik Larsson. Voor Mourinho is het zijn allereerste Europese trofee, maar hij zal nog niet klaar zijn bij Porto.

2003/2004: Verrassende Champions League-finale, gedomineerd door de spelers van Mourinho (0-3-winst tegen AS Monaco)

Door de UEFA Cup-triomf mag het Porto van Mourinho deelnemen aan de Champions League. De belangrijkste competitie zal echter geen schrikmiddel zijn voor de Portugees. Integendeel. De Draken blijven stunten. Na een tweede plaats in de groepsfase achter Real Madrid schakelen ze eerder verrassend Manchester United uit. Later moeten ook Olympique Lyon en Deportivo La Coruna hun meerdere erkennen in Porto, waardoor ze in de finale uitkomen tegen AS Monaco. Een opmerkelijke finale tussen twee clubs die elkaar nog nooit in de ogen hebben gekeken. Naast het veld is het ook een duel tussen twee jonge trainers. De 41-jarige Mourinho neemt het op tegen de zes jaar jongere Didier Deschamps (nu bondscoach van Frankrijk). De Portugees zal uiteindelijk simpel zijn eerste Champions League-trofee mogen opschrijven op zijn palmares.

Porto wint in 2004 zijn tweede Champions League onder coach Mourinho.© Getty Images

2009/2010: Opkomst ‘The Special One’ en kritiek op leermeester Van Gaal (0-2-winst tegen Bayern München met Inter in de finale van de Champions League)

Na zijn succesvolle periode bij de Draken vertrekt Mourinho met veel vertrouwen naar Londen om Chelsea te coachen. Tijdens zijn presentatie voor The Blues blijft hij allesbehalve bescheiden. De Portugees verzint zelfs een eigen bijnaam. “Noem me alsjeblieft niet arrogant, maar ik ben wel Europees kampioen en daarom mag je mij The Special One noemen.” Bij Chelsea zal hij uiteindelijk geen Europese prijs pakken, bij zijn volgende club Inter heeft hij meer succes.

Noem me alsjeblieft niet arrogant, maar ik ben wel Europees kampioen en daarom mag je mij The Special One noemen.

AS Roma-trainer José Mourinho

De Champions League-campagne in het seizoen 2009/2010 is de meest memorabele voor Mourinho. In de halve finales komt hij met zijn Inter uit tegen titelverdediger Barcelona. De Catalaanse club stond toen onder het bewind van ene Pep Guardiola die zijn tikitakavoetbal implementeerde in de sport. Niets lijkt hen tegen te houden om een tweede trofee op rij te winnen. Barça is vijf maten te sterk voor de tegenstand. Daar brengt Mourinho echter verandering in. Tijdens de heenwedstrijd wint Inter met 3-1 in eigen huis van Barcelona na enkele prachtige omschakelmomenten. De moeilijke klus moet dan nog beginnen voor de Portugees. Een voorsprong verdedigen in een kolkend Camp Nou waar elke tegenstander vermorzeld wordt. Geheel onverdiend beperkt Inter de schade. Ze verliezen met 1-0, maar stoten toch door naar de finale. Mourinho pakt uit met een ‘parkeer de bus’- strategie en verschalkt zijn rechtstreekse concurrent Guardiola. Na de wedstrijd weet de Portugees met zijn vreugde geen blijf en daagt hij de supporters en staf van Barcelona zelfs uit.

Mourinho loopt het veld op nadat hij Barcelona heeft uitgeschakeld in de halve finale van de Champions League.© IMAGEGLOBE

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de finale wint hij uiteindelijk van zijn leermeester Louis Van Gaal, toen trainer bij Bayern München. Na de match vertelde Mourinho iets opmerkelijks over zijn collega. “Ik wist dat zijn ego en zelfvertrouwen ervoor zorgen dat hij altijd van zijn eigen ideeën uitgaat. Dat was mijn voordeel. De wedstrijd was eigenlijk al gewonnen voordat ze begonnen was.”

2016/2017: “Dichters winnen niet veel prijzen” (0-2-winst tegen Ajax met Manchester United in de finale van de Europa League)

In de zomer van 2016 treedt Mourinho aan als nieuwe coach van Manchester United. The Red Devils profileren zich als de meest succesvolle ploeg van Engeland die met attractief voetbal de tegenstanders nachtmerries bezorgt. Voor The Special One is een imago slechts een detail en hij kiest veelvuldig voor zijn geliefkoosde defensieve speelwijze. In de Premier League eindigt Manchester United op een teleurstellende zesde plek, maar de Portugees wint wel drie trofeeën (Community Shield, League Cup en Europa League).

In de finale van de Europa League winnen de spelers van Mourinho met 0-2 van Ajax. Het scorebord geeft echter een vertekend beeld van de wedstrijd. De club uit Amsterdam is met zijn aanvallende voetbal veel beter dan The Red Devils, maar Mourinho ziet het anders. Hij vindt de speelwijze die Peter Bosz – toen trainer bij Ajax – hanteert simpelweg naïef. “Er zijn veel grote dichters in het voetbal, maar zij winnen weinig prijzen”, vertelde de Portugees na de wedstrijd over zijn collega.

José Mourinho viert met de Europa League-beker na een defensieve prestatie tegen Ajax.© AP

2021/2022: Enige coach die de drie Europese competities wint (1-0-winst tegen Feyenoord met AS Roma in de finale van de Conference League)

De opkomst van de gloednieuwe Conference League roept veel twijfels op bij sommige Europese ploegen. Zij staan niet meteen te springen voor een nieuwe competitie, die extra ballast bezorgt op het wedstrijdschema van de spelers. Mourinho neemt een ander standpunt in en juicht de competitie zelfs toe. The Special One weet ook wel dat hij de eerste coach kan worden die de drie verschillende Europese competities wint als trainer. Een prestatie die hem de status als allergrootste moet geven.

José Mourinho in tranen na de gewonnen finale tegen Feyenoord.© AP

In de finale komt AS Roma uit tegen Feyenoord, met Cyriel Dessers in de spits. Na een fel beladen wedstrijd trekken de Romeinen – via een je kan het wel al raden, defensieve strategie – aan het langste eind en winnen ze de finale met 1-0. De minst prestigieuze trofee voor Mourinho is gek genoeg wel degene waar hij het meest emotioneel bij is na de wedstrijd. “Er gaan momenteel heel veel zaken door mijn hoofd. We hebben geschiedenis geschreven met Roma. De Conference League is een competitie waarvan we meteen dachten dat we die konden winnen”, aldus de Portugees.

Mourinho heeft zo nog geen enkele Europese finale verloren. Woensdag wacht nummer zes tegen recordhouder Sevilla in Boedapest. Als Mourinho ook die finale wint, komt hij op de eeuwige ranglijst op een gedeelde vierde plaats. Enkel Carlo Ancelotti (9), Alex Ferguson (7) en Giovanni Trapattoni (7) wonnen meer Europese bekers.

Voorlopig staat de teller van de Portugees op vijf Europese prijzen.© REUTERS