Radio2

Asielzoekers en buurtbewoners krijgen fietslessen in asielcentrum van Arendonk: "Een manier om zich te integreren"

In het asielcentrum van Arendonk is Be Cycle voorgesteld. Be Cycle is een project waarbij asielzoekers leren fietsen. De bedoeling is dat de deelnemers tijdens de cursus niet alleen leren hoe ze met de fiets moeten rijden, maar dat ze ook de wegcode en de Nederlandse taal beter leren kennen.

Hoog bezoek vandaag in het asielcentrum in Arendonk. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) heeft er met Be Cycle een pilootproject voorgesteld. Sinds anderhalve maand wordt er in het asielcentrum elke woensdagvoormiddag fietsles gegeven aan asielzoekers en aan buurtbewoners die de Nederlandse taal niet machtig zijn en nog nooit gefietst hebben. 

Radio2

De voordelen

"We mogen het belang van leren fietsen niet onderschatten", zegt de staatssecretaris. "Het is naast een gezonde en gemakkelijke manier om je te verplaatsen ook een kans voor asielzoekers om te gaan werken en opleidingen te volgen. Je kan het anderzijds ook zien als een manier om deel te nemen aan de samenleving."

De fietsen zijn een kans voor mensen om hun Nederlands te oefenen

Ilse Vleugels, Projectmedewerker bij Mobiel 21

Dat de fietslessen om meer gaan dan fietsvaardigheid alleen, bevestigt ook projectmedewerker Ilse Vleugels. "Ook de wegcode, verkeersveiligheid en complexe verkeerssituaties komen aan bod. Net als fietsonderhoud en fietsherstel. De lessen zijn bovendien een kans voor mensen om hun Nederlands te oefenen."

"De fiets is het vervoermiddel van de toekomst", klinkt het bij een vrijwilliger. "Voor wie het financieel niet breed heeft, is dat zeker het geval. Daarom vind ik het initiatief om mensen veilig te leren fietsen een prachtig idee. En steun ik het met veel plezier."

Meest gelezen