Steeds meer jonge huisartsen voeren patiëntenstop in

Almaar meer jonge huisartsen nemen geen nieuwe patiënten meer aan. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Ze hebben te veel werk of hun groepspraktijk is overvol. Daarnaast zoeken ze vaak een beter evenwicht tussen werk en privéleven.
Cedric Hatto

"De praktijken zijn overbezet en men wil de kwaliteit voor de patiënten garanderen", zegt Dirk Devroey, professor Huisartsgeneeskunde aan de VUB, aan VRT Nieuws.

Voor het merendeel van de patiënten is er volgens Devroey geen problemen. "Voor 95 procent van de patiënten zal dat geen probleem zijn, omdat ze een globaal medisch dossier hebben bij een huisarts. Ik denk dat ze bij die huisarts altijd terechtkunnen voor de goede zorgen en de continuïteit van de zorgen. Het kan wel een probleem zijn voor patiënten van wie de huisarts stopt. Die zullen dan op zoek moeten gaan naar een nieuwe arts."

Elk jaar studeren er zo'n 300 artsen af in Vlaanderen, maar dat volstaat amper. "We mogen zeker niet onder dat aantal gaan. De planningscommissie heeft bijvoorbeeld aanbevolen dat er elk jaar een 320-tal artsen zouden moeten afstuderen in Vlaanderen, om zo de grote groep artsen die afgestudeerd is in de jaren 70 en 80 op te volgen. Die gaan namelijk stilaan met pensioen."

Meest gelezen