© ATV

Zonnekloppers welkom op Scheldekaaien: (tijdelijke) ligweide naast Loodswezen is open

Antwerpen -

Op de Scheldekaaien vlak bij het Loodswezen is woensdag een ligweide geopend. Het gaat om een tijdelijk initiatief in afwachting van de herinrichting van dit hele gebied. Op deze plek komt het Namenmonument.

pvdp

“We hebben op het kaaiengebied een zone van 4.500 m² onthard, ongeveer de oppervlakte van de toekomstige en definitieve ligweide die er op deze plek komt, en die onderdeel is van het nog aan te leggen Namenmonument”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA).

LEES OOK. Namenmonument slachtoffers WOII op Antwerpse kaaien: gedenkmuren bij voormalige vlieten, tuinen als stilteplekken

Op dat monument komen de namen van de Antwerpse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Eromheen worden tuinen aangelegd, en dus ook een permanente ligweide. De huidige en tijdelijke ligweide kan in gebruik blijven tot begin 2024, dan start de volgende fase van de werkzaamheden.

Vandaag is dit stuk van de Schelde een groene grasvlakte. Wanneer de plek definitief is heringericht, zullen er ook bomen en een Namenmonument een plek krijgen (zoals te zien is op dit simulatiebeeld).© RR

Te veel regen

“Half oktober werd gestart met de ontharding van de grond. Nadat de kasseien waren uitgebroken, is er gazon gezaaid. De overvloedige regenval heeft ervoor gezorgd dat het wat langer heeft geduurd voor we de ligweide konden openen voor het grote publiek. Maar vanaf nu heeft de stad er dus een plek bij om te verpozen”, zegt De Ridder.

Het gras van de ligweide is ondertussen voldoende sterk geworden en binnenkort zullen op de weide ook wilde bloemen groeien. “Mijn oproep aan de Antwerpenaren is duidelijk. Kom naar deze plek om lekker te zonnen, maar laat de weide wel proper achter.”

LEES OOK. Stad zet door met plannen voor ondergrondse parkeergarage met 400 plaatsen aan het Loodswezen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV