Europees commissaris Timmermans na uitspraken premier De Croo over natuurherstelwet: "Dode bossen nemen geen CO2 op"

"Je kan geen klimaatbeleid voeren zonder natuurherstel", zegt Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie in "Terzake". Hij verwijst daarmee naar de oproep van onze premier De Croo (Open VLD) om even de pauzeknop in te drukken voor de natuurherstelwet. De Croo geeft toe dat beide zaken belangrijk zijn, maar benadrukt dat er voor hem één grote prioriteit is: de klimaatopwarming tegengaan door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Europees commissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans begrijpt de oproep van onder meer onze premier De Croo niet om de pauzeknop in te drukken voor de natuurherstelwet. Die wet zou het sluitstuk moeten worden van de Europese Green Deal en zou de achteruitgang van de biodiversiteit in de Europese Unie moeten helpen tegengaan.

"De Croo voegt zich bij wat Macron (president Frankrijk, red.) en Von der Leyen (voorzitter Europese Commissie, red) zeggen, maar wat ik niet begrijp aan zijn analyse is dat hij denkt dat klimaatbeleid en natuurherstel twee verschillende dingen zijn", aldus Timmermans. "Je kan namelijk geen klimaatbeleid voeren zonder natuurherstel."

Ook landbouw en andere economische activiteiten gaan volgens Timmermans hand in hand met een degelijk klimaatbeleid. 

BEKIJK - "Dode aarde neemt geen CO2 op, dode bossen nemen geen CO2 op", zegt Frans Timmermans in "Terzake":

Videospeler inladen...

Premier De Croo: "Juiste prioriteiten stellen"

"Het een is inderdaad niet tegengesteld aan het ander", geeft De Croo toe. "Biodiversiteit is ook belangrijk en chemische stoffen in onze producten ook. Maar je moet de juiste prioriteiten stellen. En als er één ding is waar al onze energie naartoe moet gaan, is het: de uitstoot van broeikasgassen verminderen."

Verder blijft De Croo bij zijn standpunt van vorige week: het zijn de bedrijven die de zwaarste lasten zullen moeten dragen op het vlak van klimaatopwarming en dus moet naar hun bezorgdheden geluisterd worden. "Er zijn enorm veel bezorgdheden, niet alleen in ons land, maar ook in Nederland en de Scandinavische landen. Dat zijn geen landen van klimaatontkenners, integendeel, dat zijn ambitieuze landen waarmee ik mij wil meten."

BEKIJK - Premier De Croo: "De enige manier om klimaatopwarming tegen te gaan is de uitstoot van broeikasgassen verminderen"

Videospeler inladen...

Als we iets willen realiseren, gaan we dat niet doen door karikaturen van elkaar te maken of door mensen af te schilderen als klimaatontkenners

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Gisteren toonde ook Hans Bruyninckx, de afscheidnemende directeur van het Europees Milieuagentschap, zich scherp voor premier Alexander De Croo (Open VLD) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "Ze maken een karikatuur van de natuurherstelwet", klonk het. 

Op die manier komen we er niet, stelt De Croo. "Als we iets willen realiseren, gaan we dat niet doen door karikaturen van elkaar te maken of door mensen af te schilderen als klimaatontkenners. We gaan dat doen door te luisteren naar bezorgdheden en oplossingen te zoeken. Ik merk dat er in ons land veel ambitie is, maar dat men ook vraagt om te kijken naar de consequenties van alles tegelijk te doen."

Meest gelezen