Vrouwen krijgen een kwart minder pensioen dan mannen en dat is eigenlijk nog een ‘meevaller’

© BART DEWAELE

De loonkloof tussen mannen en vrouwen vertaalt zich duidelijk naar een pensioenkloof op latere leeftijd. Vrouwen krijgen maar liefst een kwart minder pensioen. En dat is eigenlijk nog een ‘meevaller’, want zonder flankerende maatregelen zouden vrouwen maar liefst de helft minder pensioen krijgen.

Nina Bernaerts

Dankzij overlevings- en echtscheidingspensioenen worden vrouwen tijdens hun pensioen beter beschermd. Het Federaal Planbureau ging na in hoeverre die flankerende maatregelen de pensioenrechten van de vrouw bevordert. En wat blijkt: het is dankzij het overlevings- en echtscheidingspensioen dat vrouwen ‘maar’ 24 procent minder pensioen trekken dan mannen. Het onderzoek toont dat vrouwelijke gepensioneerden een gemiddeld brutopensioen hebben van 1.469 euro, tegenover 1920 euro bij mannen. Maar zonder die afgeleide pensioenrechten zou het gemiddelde pensioen van vrouwen slechts 963 euro bedragen, tegenover 1.909 euro bij mannen. De pensioenkloof zou dan 50 procent bedragen.

LEES MEER. Transgender ambtenaren bij Stad Gent krijgen 20 vrije dagen: “Geen extra rechten, wel ondersteuning”

En het is dan vooral het overlevingspensioen dat de kloof tussen mannen en vrouwen verkleint. Het pensioen dus dat een weduwe krijgt nadat haar man reeds overleden is. Het gemiddelde overlevingspensioen ligt dan ook een pak hoger dan het gemiddelde echtscheidsingspensioen, namelijk 1.164 euro tegenover 242 euro. Niet onverwacht ligt de genderpensioenkloof het hoogst bij de oudste leeftijdscategorieën.

Minister van pensioenen Karine Lalieux (PS) is zich bewust van de genderongelijkheid en wil van de modernisering van het pensioen een prioriteit maken. “Beschermingsmaatregelen blijven noodzakelijk zodat alle vrouwen zelf een waardig pensioen kunnen genieten. Maar ik ben er wel van overtuigd dat deze beschermingsmaatregelen niet meer van het huwelijk mogen afhangen. De modernisering van de pensioenen is een prioriteit.”

© Federaal Planbureau

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen