© Wade Payne/Invision/AP

Acteur Danny Masterson van ‘That ‘70s Show’ 20 jaar na datum schuldig aan verkrachting

De Amerikaanse acteur Danny Masterson is woensdag in de rechtbank van Los Angeles schuldig bevonden aan twee aanklachten van verkrachting. Over de derde aanklacht van verkrachting van een vriendin kon de jury het volgens Amerikaanse media niet eens worden. De ‘That ‘70s Show’-acteur riskeert een gevangenisstraf van dertig jaar.

adb, gjs
Bron: BELGA, Guardian

De 47-jarige Masterson werd na het vonnis in hechtenis genomen. De rechter wees een verzoek om hem onder elektronisch toezicht vrij te laten af. Er is een nieuwe zitting gepland op 4 augustus, mogelijk hoort Masterson dan zijn straf. Hij riskeert 30 jaar in de gevangenis, 15 voor elke verkrachting. De minimumstraf voor wie schuldig bevonden is aan verkrachting, is 3 jaar.

De acteur wordt ervan beschuldigd drie vrouwen tussen 2001 en 2003 – op het hoogtepunt van zijn roem – te hebben verkracht. Hij zou hen daarvoor gedrogeerd hebben door drugs in hun drankjes te doen. Een van hen woonde even bij de acteur en verklaarde meermaals in haar slaap door hem te zijn verkracht. Toen ze wakker werd tijdens zo’n verkrachting, deed Masterson volgens haar gewoon verder en sloeg hij haar. Een ander slachtoffer zou hij aangerand hebben nadat ze in Hollywood iets gaan drinken waren. Hij zou daar iets in haar drankje gedaan hebben.

Masterson, die lid is van Scientology, zou zijn positie in de kerk vervolgens misbruikt hebben om de gevolgen van zijn daden te ontlopen. De drie vrouwen, ook allen Scientology-leden, getuigden dat ze niet geloofd werden toen ze de verkrachtingen meldden aan leiders van de kerk en geïntimideerd werden om geen aangifte te doen.

Nietig verklaard

Vorig jaar werd de zaak nietig verklaard omdat de juryleden het niet eens konden worden, waarna grotendeels dezelfde aanklagers een nieuwe zaak startten. Deze keer haalden ze duidelijker aan dat de vermeende slachtoffers van Masterson duizelig geworden waren na het drinken van drankjes die hen door de acteur voorgeschoteld werden, en dan verkracht werden. Na het aanhoren en bekijken van het toegevoegde bewijsmateriaal beraadslaagden de juryleden acht dagen lang, verspreid over twee weken, en kwamen ze tot dit verdict.

Masterson ontkent alle aantijgingen en weigerde net als tijdens het eerste proces om te getuigen. Zijn advocaten riepen ook geen getuigen op: zij hielden het bij het verhoren van de slachtoffers in de rechtszaal en waren ervan overtuigd daarmee hun gelijk te zullen halen.

Zijn vrouw, actrice en model Bijou Phillips, barstte in tranen uit toen haar man in handboeien werd weggeleid. Ze werd zo emotioneel dat de rechter ermee dreigde om haar uit de rechtszaal te zetten als ze niet rustig bleef.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer