De eerste helft van mei was wel nog nat en grijs (foto: Marc Van Wezemael, 7 mei 2023, Waasmunster)

Op één na natste lente sinds 1991, ondanks kurkdroge tweede helft van mei 

De lente van 2023 was de op één na natste lente sinds 1991. Dat blijkt uit het klimatologisch overzicht van het KMI dat vandaag, bij de start van de weerkundige zomer, is gepubliceerd. Ondanks de kurkdroge tweede helft van mei heeft het de voorbije lentemaanden meer en vaker geregend dan andere jaren.

Begint de zomer normaal niet pas op 21 juni? Dat klopt voor dit jaar, maar het is niet altijd zo. Het begin van elk seizoen wordt bepaald door de stand van de aarde tegenover de zon en dat schommelt elk jaar een beetje. Om het makkelijk te maken, hebben meteorologen beslist om de (weerkundige) zomer telkens op 1 juni al te laten starten.

Voor het KMI zit de lente er dus op en dat betekent dat we er de statistieken kunnen bij halen. Vooral de vele regen valt op. "De afgelopen twee weken waren kurkdroog, maar in maart en april regende het vaak en soms hevig", zegt weervrouw Sabine Hagedoren.

"Tussen 1 maart en 31 mei is er in totaal 241,6 liter water per vierkante meter gevallen. We zitten daarmee toch een flink eind boven het gemiddelde van 165,6 liter per vierkante meter. Toch is het geen record. De lente van 2001 was nog natter." Toen viel er 276,6 millimeter neerslag. Van 1 maart tot 31 mei 2023 heeft het 51 dagen geregend, tegenover 43,5 dagen normaal. 

De temperaturen waren dan weer heel normaal. De voorbije lente was het gemiddeld 10,2 graden Celsius. Tussen 1991 en 2022 was het in de lente gemiddeld 10,5 graden. De zon heeft 462 uur geschenen, dat is wel minder dan het gemiddelde van 495 uur.

Mei 2023 was wel droger dan normaal

Als we enkel naar de maand mei kijken, dan heeft het wel minder geregend dan normaal. Dat komt door de kurkdroge tweede helft van de maand. In mei is er in totaal 48,8 liter neerslag per vierkante meter gevallen. Normaal is dat 59,7 liter. Alle regen is wel op slechts 8 dagen tijd gevallen wat op sommige plaatsen wateroverlast veroorzaakte. 

"Sinds 13 mei viel er nauwelijks nog regen, en het ziet er ook niet naar uit dat er de komende 2 weken nog een druppel valt", zei weerman Bram Verbruggen begin deze week al.

"Er is veel zon en er staat een noordoostenwind die de bodem stilaan uitdroogt. Als dat blijft duren, zal dat een impact hebben op de bovenste lucht- en grondlagen en eventueel op de landbouw. Ik denk bijvoorbeeld ook aan rosse gazons, dat zit er zeker aan te komen."

De temperaturen van de voorbije maand komen overeen met een normale meimaand. Gemiddeld was het 13,8 graden Celsius.

Meest gelezen