LIVE – Amerikaanse arbeidsmarkt blijft het goed doen, Inflatie eurozone daalt, Amerikaans Huis aanvaardt verhoging schuldplafond

21.11 – 1.800 jobs op de schop bij VDL Nedcar

De Nederlandse autobouwer VDL Nedcar zet het mes in het personeelsbestand. 1.800 medewerkers dreigen daarbij hun baan te verliezen. Concreet staan de jobs van 1.000 vaste medewerkers en ruim 800 uitzendkrachten op het spel.

  • De herstructureringen komen er omdat een contract met BMW in maart volgend jaar afloopt.
  • Bij VDL Nedcar werken er ook 700 Belgen. Het is nog niet duidelijk in welke mate zij worden getroffen door de ontslagronde. De Tijd meldt dat Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) samen met de VDAB al een actieplan klaar heeft om eventueel ontslagen Belgische werknemers van VDL Nedcar aan een nieuwe job te helpen.

18.04 – Bel20 sluit nog eens in de plus

De Eurostoxx50 heeft de handelsdag 0,95 procent hoger afgesloten en de Bel20 won 0,45 procent.

  • Binnen de hoofdindex was Melexis de grootste stijger met een koerswinst van 1,6 procent, gevolgd door Umicore, dat 1,5 procent won.
  • UCB en Galapagos verloren 0,9 en 1,2 procent. terwijl ArgenX net in het groen wist te sluiten.

17.31 – Zuid-Afrika overweegt om BRICS-top elders te organiseren wegens arrestatiebevel tegen Poetin

Zuid-Afrika overweegt de locatie van de komende BRICS-top te verplaatsen naar een ander land. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op basis van enkele bronnen.

  • Het land staat voor een dilemma omdat er een internationaal arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin is uitgevaardigd. Zuid-Afrika erkent de legitimiteit van het Internationaal Strafhof (ICC) en is dan ook verplicht om Poetin te arresteren als hij in het land is. Maar dat is niet naar de zin van de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa. Hij heeft er al mee gedreigd om uit de ICC te stappen.
  • “De regering overweegt om aan China of Mozambique te vragen of zij de top willen organiseren”, aldus de bronnen. Die twee landen erkennen de ICC niet.

17.19 – Ook in Zwitserland is cash minder populair

In Zwitserland, een land waar de inwoners cash een warm hart toedragen, neemt het aantal contante betalingen fors af. Slechts voor één van de drie transacties grijpen de Zwitsers naar munten en biljetten.

  • Uit cijfers van de Zwitserse Nationale Bank (SNB) blijkt dat de Zwitsers vorig jaar contant geld hebben gebruikt voor 36 procent van de transacties. In 2020 was dat nog voor 43 procent van de betalingen het geval. In 2017 werd zelfs voor 70 procent van de transacties cash gebruikt.

? Meer weten? Lees dan zeker dit stuk.

16.11 – Gemengd beeld op Wall Street na publicatie jobcijfer

Na ruim een half uur handelen, noteert de Dow Jones 0,15 procent lager en wint de S&P500 0,15 procent. De Nasdaq doet er 0,2 procent bij. De koele opening is het gevolg van het sterker dan verwachte Amerikaanse jobcijfer.

  • Het aantal banen steeg in mei met 278.000, leren de cijfers van de loonstrookjesverwerker ADP. Er was door economen gerekend op een groei van 180.000 banen.
  • In april kwamen er 291.000 banen bij. Aanvankelijk werd voor april een groei van 296.000 banen gemeld.
  • De salarissen stegen in mei met 6,5 procent, tegen 6,7 procent een maand eerder, aldus het rapport. 
  • Volgens hoofdeconoom Nela Richardson van ADP neemt de loongroei “substantieel” af, wat betekent dat een loonprijsspiraal wellicht een minder grote zorg wordt.

Door het beter dan verwachte jobcijfer neemt de kans toe dat de Federal Reserve op de volgende rentevergadering de rente opnieuw zal optrekken.

15.26 – Jamie Dimon (CEO JP Morgan) for president?

Jamie Dimon, de CEO van de Amerikaanse JP Morgan – Chase Bank, heeft in een interview met Bloomberg in de marge van de Global China Summit in Shangai gezegd “dat hij van zijn land houdt en op een dag zijn land zal dienen in een of andere rol”.

  • Dimon wordt wel vaker naar voren geschoven als een valabele presidentskandidaat, maar voegde daar ook aan toe “dat hij vandaag doet wat hij graag doet”.
  • “Ik denk dat JP Morgan een goeie job doet in het helpen van Amerikanen en landen overal ter wereld en dat is mijn job.”

15.04 – Grootste koersval voor AB InBev in mei sinds maart 2020

Mei was allesbehalve een topmaand voor de biergigant AB InBev. De aandelenkoers van de bierbrouwer is in die maand met maar liefst 18 procent in elkaar gestort.

  • Wat is er aan de hand? Uit gegevens van IRI/Circana, een bureau voor consumentenonderzoek, bleek dinsdag dat AB InBev marktaandeel verliest door een marketingsamenwerking van Bud Light met een transgenderrechtenactiviste. De bierproducent had in april blikjes van het Amerikaanse biermerk verstuurd naar Dylan Mulvaney om de eerste verjaardag van haar geslachtstransitie te vieren. Die actie viel niet in goede aarde bij enkele countryzangers die opriepen tot een boycot. Kid Rock plaatste bijvoorbeeld een video op sociale media waarin hij met een jachtgeweer op blikjes Bud Light schoot. 
  • De Amerikaanse bierliefhebbers lijken hoe dan ook gehoor te geven aan die oproepen.  Het marktaandeel van Bud Light in de VS daalde volgens IRI in mei naar 8 procent, waar het in april nog 9 procent bedroeg en een jaar geleden nog bijna 11 procent. Voorts is Bud Light niet langer de marktleider in de VS. Het biermerk moet de troon afstaan aan Modelo Especial van Constellation Brands. 

? Deze bijdrage komt uit Money Insider, een nieuwsbrief met een focus op alles wat met personal finance en beleggen te maken heeft. Schrijf hier in.

14.53 – Alibaba start uitrol eigen versie ChatGPT

De Chinese e-commercegigant Alibaba start de uitrol van een eigen versie van ChatGPT. Dat heeft het bedrijf vandaag zelf bekendgemaakt. De AI-tool heet Tongyi Qianwen.

  • De clouddivisie van Alibaba, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de AI-bot, zei dat Tongyi Qianwen zal worden geïntegreerd in een digitale assistent genaamd Tingwu.
  • “De AI-bot zal multimedia-inhoud kunnen analyseren en een tekstsamenvatting genereren uit video- en audiobestanden”, aldus de techgigant.

14.31 – Hoe reageert de ECB op de dalende inflatie?

Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, zei vandaag tijdens een speech in Hanover (Duitsland) dat het ver van zeker is dat de kerninflatie in de eurozone zijn hoogtepunt heeft bereikt.

  • “Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat de onderliggende inflatie haar hoogtepunt heeft bereikt”, klonk het. “We hebben nog werk voor de boeg om de rente te verlagen tot een voldoende restrictief niveau.”

? Lees er hier meer over!

13.26 – Noord-Korea mag in Executive Board Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zetelen

Noord-Korea – een regime dat zijn mensen uithongert – krijgt een leidinggevende rol binnen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en kan zo mee de agenda en de beleidsvoorschriften van de WHO bepalen.

  • Als vanouds werd Taiwan, een leider op het gebied van volksgezondheid, onder druk van China de toegang tot de 76e Algemene Vergadering van de WHO ontzegd.
  • Israël, een vernieuwer in de sector van de biotechnologie, werd er – o.a. door België – aangeduid als een schender van mensenrechten.
  • Noord-Korea in het bestuur: geen probleem.

? Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, Vlaanderens best gelezen nieuwsbrief. Schrijf hier in.

12.48 – Stoltenberg: “Rusland kan uitbreiding NAVO niet tegenhouden”

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg – . (Foto door Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images)

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, heeft tijdens een persconferentie naar aanleiding van een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de alliantie gezegd dat alle lidstaten ermee akkoord gaan dat Moskou een toetreding van Oekraïne tot de NAVO niet kan belemmeren.

  • “Alle bondgenoten zijn het er ook over eens dat Oekraïne lid zal worden van het bondgenootschap, en alle bondgenoten zijn het erover eens dat het aan de NAVO-lidstaten en Oekraïne is om te beslissen wanneer Oekraïne lid wordt”, zei hij. “Het is niet aan Moskou om een veto uit te spreken tegen de uitbreiding van de NAVO. Maar het belangrijkste is dat alle bondgenoten het erover eens zijn dat het nu een prioriteit is om ervoor te zorgen dat Oekraïne zegeviert als een soevereine, onafhankelijke natie.”

11.59 – Nog eens een groene Bel20

De Eurostoxx50 noteert 1 procent in de plus. Ook de Bel20 slaagt er nog eens in om in de groene zone te vertoeven. De Belgische sterindex doet er 0,45 procent bij.

  • Binnen de Bel20 is Elia momenteel de sterkhouder met een winst van 1,25 procent.
  • WDP verliest 0,85 procent en is daarmee de slechtste leerling van de klas.

11.31- Inflatie eurozone daalt forser dan verwacht

De inflatie in de eurozone is in mei duidelijk gedaald. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Eurostat.

  • De prijzen stegen afgelopen maand met 6,1 procent op jaarbasis. In april was de stijging nog 7 procent.
  • De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, bedroeg in mei 5,3 procent op jaarbasis, iets lager dan de 5,6 procent een maand eerder. 

? Meer weten? Lees er hier alles over.

10.14 – “Ondernemers hebben niet alleen technologie, maar ook inspiratie nodig”

In het Gentse Kuipke vindt vandaag het ondernemersevenement Work Smarter plaats. Meer dan duizend deelnemers brainstormen er over werk en technologie.

  • Organisator is Jeroen De Wit, de CEO van bedrijfssoftwarebouwer Teamleader. Hij sprak met Business AM over zijn bedrijf en het event, dat jaar na jaar blijft groeien.
  • Waarom als IT-bedrijf zo’n event organiseren? “Wat we zien is, dat veel ondernemers tegen groeipijnen aanlopen”, antwoordt De Wit. “Dat is onvermijdelijk. Je studeert niet om ondernemer te worden.”
  • “Wij helpen hen wel met onze software efficiënter te werken en krijgen daar heel veel erkenning voor, maar ik zie dat er veel meer vragen zijn. Wat zijn nu de best practices? Wat zijn de manieren die ik ook kan toepassen in mijn bedrijf om bijvoorbeeld sneller te groeien?”
  • Het volledige interview kunt u hier beluisteren.

9.37 – Nieuw Europees vc-fonds voor spacetech

De Europese Investeringsbank steekt 60 miljoen euro in het nieuwe venture Capital-fonds Alpine Space Ventures. Ook vroege medewerkers van SpaceX doen mee.

  • Uiteindelijk wil Alpine Space 160 miljoen euro ophalen. De teller staat nu op honderd miljoen euro.
  • Andere investeerders die tot nu toe instapten zijn InvestEU, de CASSINI-tak van het European Space-programma, Primepulse, High-Tech Gruenderfonds, Bayern Kapital, de Duitse overheid en een aantal familiekantoren.
  • Lees hier meer.

08.40 – Aandeelhouders Exxon en Chevron verwerpen bijkomende klimaatmaatregelen

Aandeelhouders van de Amerikaanse oliegiganten Exxon Mobil en Chevron hebben woensdag tijdens hun jaarlijkse vergaderingen overduidelijk tegen bijkomende klimaatmaatregelen gestemd.

  • Sommige investeerdersgroepen willen dat de oliereuzen meer doen om net als hun Europese rivalen minder broeikasgassen uit te stoten. Zij stelden tijdens de twee vergaderingen een tiental klimaatgerelateerde zaken voor, maar daar werd overweldigend tegen gestemd.
  • Dat toont aan dat sterke overtuigingen over het klimaat als sneeuw voor de zon verdwijnen tijdens een energiecrisis. Nadat Rusland Oekraïne binnenviel, schoot de prijs van fossiele brandstoffen immers de hoogte in, wat resulteerde in een zeer hoge inflatie en alle daaruit resulterende economische problemen.

07.47 – OPEC nodigt de media niet uit voor nieuwste vergadering

Oliekartel OPEC heeft grote mediagroepen zoals Reuters, Bloomberg en The Wall Street Journal niet uitgenodigd voor de vergadering die dit weekend zal plaatsvinden in Wenen.

  • Dat is zeer ongebruikelijk voor het oliekartel. Er is geen officiële reden gegeven door vertegenwoordigers van OPEC.
  • Volgens mensen met kennis van de zaken waar Financial Times mee kon spreken, werd de beslissing genomen door de Saoedische minister van Energie, Prins Abdulaziz bin Salman. Bin Salman komt steeds meer onder druk te staan om de prijs van olie hoog te houden en is ook de man achter de productieverlaging die eerder dit jaar door het oliekartel werd aangekondigd.

07.07 – Amerikaanse deal over schuldplafond wordt goedgekeurd door Huis van Afgevaardigden

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft wetgeving inzake het schuldplafond goedgekeurd, die enkele dagen geleden werd afgeklopt door president Joe Biden en de Republikeinse voorman Kevin McCarthy.

  • Wetgevers van beide partijen stemden woensdag op het voorstel, dat uiteindelijk werd goedgekeurd door 314 aanwezigen, tegenover 117 volksvertegenwoordigers die tegen stemden. 
  • De wetgeving moet nu nog worden goedgekeurd door de Senaat. Daar genieten Democraten een kleine meerderheid, in tegenstelling tot in het Huis, waardoor het zo goed als zeker is dat de deal zal worden goedgekeurd.
  • Lees hier meer.
Meer