Danny Masterson samen met zijn echtgenote Bijou Phillips
Invision

Danny Masterson, bekend van "That 70s Show",  veroordeeld voor verkrachting

De Amerikaanse acteur Danny Masterson, bekend van "That 70's Show", is in de rechtbank van Los Angeles schuldig bevonden aan twee aanklachten van verkrachting. Over de derde aanklacht kon de jury het volgens Amerikaanse media niet eens worden. Met de uitspraak komt een einde aan een juridische saga, waarin de omstreden Scientology Kerk een centrale rol speelde.

De Amerikaanse acteur werd aangeklaagd voor de verkrachting van drie vrouwen, onder wie een voormalige vriendin, in zijn huis in Hollywood Hills tussen 2001 en 2003. Hij zou hen voor de verkrachting gedrogeerd hebben door drugs in hun drankjes te doen. 

Hij ontmoette de vrouwen via de Scientology Kerk, de beruchte sekte waar Masterson zelf al jarenlang lid van is. Ook de drie vrouwen waren aanhangers van de veelbesproken geloofsovertuiging. 

De slachtoffers, zo betoogden ze, hebben jaren gewacht om de verkrachtingen bij de politie te melden, omdat ze bang waren voor de excommunicatie van Scientology. De sekte zou wel vaker druk uitoefenen wanneer een van haar leden in nauwe schoentjes terechtkomt. Scientology ontkent dit ten stelligste: “We hebben geen beleid dat leden verbiedt of ontraadt om criminele feiten aan te geven bij de bevoegde instanties. Wij vragen expliciet dat onze leden zich aan de wet houden.”

Valse start

Vorig jaar werd de zaak nietig verklaard omdat de twaalfkoppige jury het maar niet eens raakte over de beschuldigingen, waarna aanklagers een nieuwe zaak startten. 

Na de start van een nieuw proces en een week van beraadslagingen zijn de juryleden ervan overtuigd dat de 47-jarige acteur twee vrouwen heeft verkracht. Voor de aanklachten van de oude vriendin van Masterson, wordt de acteur niet veroordeeld. 

Masterson ontkent alle aantijgingen en weigerde net als tijdens het eerste proces om te getuigen. Zijn advocaten riepen ook geen getuigen op.

AP2010

De 47-jarige Amerikaan werd na het vonnis in hechtenis genomen. De rechter wees een verzoek om hem onder elektronisch toezicht vrij te laten af. Op 4 augustus is er een nieuwe zitting gepland en hoort Masterson mogelijk zijn straf. De acteur riskeert een gevangenisstraf van dertig jaar.

"Ik ervaar een hele reeks emoties - opluchting, uitputting, kracht, verdriet - wetende dat mijn misbruiker, Danny Masterson, verantwoordelijk zal zijn voor zijn criminele gedrag," verklaart een van de slachtoffers aan de Los Angeles Times

"That 70s show"

Bij het brede publiek is Masterson vooral bekend van "That 70s show", de serie die liep van 1998 tot 2006. Daarin speelde hij de rol van Steven Hyde.

© The Hollywood Archive - creative.belgaimage.be

Meest gelezen