Moet je de omzet van spullen die je op Vinted verkoopt, invullen op je belastingbrief? 

Wil je je huis opruimen en nog een centje bijverdienen? Dan kan je je oude spullen verkopen via een tweedehandsplatform zoals Vinted. Maar moet je daar dan belastingen op betalen of is er een vrijstelling voor wie maar zo nu en dan iets verkoopt. Radio2 zet de regels op een rij.

Begin mei was er plots ongerustheid bij de gebruikers van Vinted. In verschillende media verschenen berichten dat het verkoopplatform informatie zou doorspelen naar de Belgische fiscus.

Concreet zal Vinted in 2024 voor de eerste keer aan de belastingdienst rapporteren welke Vinted-verkopers dit jaar 30 of meer transacties deden of meer dan 2.000 euro verdienden. En dat zorgt voor veel vragen bij verschillende gebruikers.

30 stuks voor 1 euro

Onder meer Marina Goncalves Baia neemt contact op met Radio2. "Wij verkopen kledij van onze kinderen die te klein is geworden aan 1 euro per stuk via Vinted. Al die aankopen samen zijn dus niet meer waard dan 30 euro, maar toch zal Vinted die melden aan de fiscus."

Nochtans maakt Marina met die 30 verkopen geen winst. "Maar ik doe er wel veel moeite voor: ik moet een verzendlabel afdrukken, verpakkingsmateriaal verzamelen en met het pakketje naar het postpunt lopen. Als we belasting moeten betalen, is het de moeite niet meer waard."

Moeten we nu weer naar de rommelmarkt gaan om onze spullen te verkopen zonder belasting?

Marina Goncalves Baia

Marina denkt eraan om te stoppen met Vinted als ze belasting moet betalen op die verkopen. "Het was nochtans gemakkelijk om van thuis uit te kunnen verkopen en ik vind het ook veiliger."

Geen duidelijke wetgeving

Volgens Francis Adyns van de FOD Financiën gaat het om een storm in een glas water. "Er is een samenwerking met Vinted dat ze spontaan info zullen doorspelen naar de FOD Financiën. Maar in het wetboek staat geen limiet op het aantal verrichtingen, noch op het maximale bedrag dat belastingvrij verdiend mag worden."

Met andere woorden: het is Vinted dat beslist heeft om alle informatie door te spelen zodra klanten meer dan 30 transacties verrichten of meer dan 2.000 euro verdienen.

Oude kleding verkopen van je kinderen is en blijft onbelast, tenzij je actief kleding gaat aankopen om die met winst door te verkopen.

Francis Adyns - FOD Financiën

Wie dus veel verkoopt op Vinted moet zich niet meteen zorgen maken. "Als het gaat om zaken uit je eigen patrimonium, bijvoorbeeld kinderkleding die te klein is geworden, dan mag je die gewoon verkopen zonder dat je daar belasting op moet betalen. Dat maakt deel uit van het beheer van je eigen vermogen."

Handeltje opzetten

Het wordt een ander verhaal wanneer je kleding aankoopt met als enige doel om die door te verkopen met winst. "Ook wanneer je zaken verkoopt als uitloper van je beroepsactiviteit, moet je belasting betalen. Dat is bijvoorbeeld een garagist die via tweedehandsplatformen autobanden doorverkoopt."

In beide gevallen zal het de controledienst van de belastingen zijn die inschat of het een beroepsactiviteit is. De belastingtarieven kunnen dan oplopen tot maximaal 50 procent en je moet de bedragen ook aangeven op je belastingbrief. 

Meest gelezen