Het gebouw in de Nationalestraat waar sekswerk al eens werd vastgesteld.© Patrick De Roo, rr

Vrije appartementen op Airbnb en Booking.com misbruikt voor sekswerk: “Ook de politie is hier al geweest”

Steeds meer sekswerkers maken gebruik van online platformen zoals Booking.com of Airbnb om hun klanten te ontvangen. Het huren van een locatie buiten de prostitutiewijken zou voor meer anonimiteit zorgen, maar de eigenaars hebben in veel gevallen niet eens door dat hun flats of vakantiewoningen worden gebruikt voor verdoken prostitutie, zelfs niet wanneer de politie er een controle heeft uitgevoerd.

Volgens de federale gerechtelijke politie (FGP) boeken (buitenlandse) sekswerkers almaar vaker een kamer via online platformen als Booking.com of Airbnb. “Vooral in de grote steden is het fenomeen enorm populair”, klinkt het. “Zeker in Brussel, Antwerpen, Gent en Hasselt stuiten we bij acht op de tien controles op thuisontvangst in een toeristisch verblijf”, vertelt een onderzoeker die anonimiteit verkiest.

Volgens de FGP kiezen sekswerkers voor Airbnb en soortgelijke platformen wegens de anonimiteit. “Wie illegaal aan de slag is, wil liever niet opvallen. Daarom verblijven veel sekswerkers maar enkele dagen op één locatie om zich daarna te verplaatsen naar een ander toeristisch verblijf. Dat belet onder andere dat buren iets zouden doorhebben”, klinkt het.

LEES OOK. GVA-ONDERZOEK. Airbnb en Booking.com misbruikt voor sekswerk: “Bij 8 op de 10 controles is er verdoken thuisprostitutie”

“Vreemde figuren komen en gaan”

Onderzoek door Gazet van Antwerpen wees eerder al uit dat het in de wereld van privé-ontvangst vaak om grote carrousels van buitenlandse meisjes en transgenders gaat. Ze reizen, al dan niet onder begeleiding, in heel Europa van stad naar stad om er hun diensten aan te bieden. Vaak verblijven ze maar kort op één locatie en dan is het online kunnen boeken van een toeristisch verblijf een voor de hand liggende keuze.

Een flatgebouw in de Antwerpse Nationalestraat lijkt daar een voorbeeld van. Twee vrije appartementen in het gebouw werden tot voor kort verhuurd via platformen als Airbnb en Booking.com, waar het sindsdien volgens bewoners een komen en gaan van allerlei vreemde figuren is.

LEES OOK. Prostitutie in Antwerpse flats die te huur zijn voor toeristen, bewoners gebouw ongerust: “Vreemde figuren komen en gaan”

Navraag bij de Antwerpse politie bevestigt dat in een van de panden recent sekswerk is vastgesteld. De buren houden hun nieuwe huisbaas verantwoordelijk en klagen aan dat dergelijke activiteiten niet thuishoren in een residentieel gebouw, maar de huisbaas ontkent echter iets af te weten van het sekswerk.

LEES OOK. STANDPUNT. De strijd tegen illegale prostitutie moet worden gevoerd

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER