© fvv

Hof van beroep verklaart wrakingsverzoek van Jihad Van Puymbroeck in zaak Schild & Vrienden ongegrond

In de zaak rond Schild & Vrienden is het wrakingsverzoek tegen de voorzitter van de correctionele rechtbank, ingediend door burgerlijke partij Jihad Van Puymbroeck, ongegrond verklaard. Dat heeft het Gentse hof van beroep donderdag beslist. Rechtbankvoorzitter Jan Van den Berghe moet zich dus niet terugtrekken van het hof, maar mogelijk tekent Van Puymbroeck cassatieberoep aan. Ze was het niet eens met de datum van 12 september, omdat ze dan in het buitenland in het huwelijk stapt.

gjs
Bron: BELGA

Het parket van Oost-Vlaanderen was een strafonderzoek gestart naar aanleiding van een ‘Pano’-reportage op 5 september 2018. Die toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten gedeeld werden. In juni 2019 werd Dries Van Langenhove officieel in verdenking gesteld. De Schild & Vrienden-oprichter werd vrijgelaten onder voorwaarden en moest onder meer een geleid bezoek volgen aan de Kazerne Dossin in Mechelen.

Op 2 mei werd de zaak ingeleid en werd een conclusiekalender afgesproken. De rechtbank legde de behandeling van de zaak vast op 12 september, maar burgerlijke partij Jihad Van Puymbroeck probeerde zich daartegen te verzetten. “Ik ga dan trouwen. Het is zeer belangrijk voor mij dat ik zelf het woord kan nemen”, zei de vrouw. “Het is niet mogelijk om voor elke partij een uitzondering te maken”, reageerde rechtbankvoorzitter Jan Van den Berghe.

Ook haar advocaat Abderrahim Lahlali ving bot en hij besliste een wrakingsverzoek in te dienen. Rechter Van Den Berghe besliste om zich niet terug te trekken, waardoor het Gentse hof van beroep zich over het wrakingsverzoek moest uitspreken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer