Nationaal Park Hoge Kempen
radio 2

Deadline verstreken: dit zijn de 11 kandidaten voor erkenning als Nationaal Park of Landschapspark

Elf kandidaten hebben een aanvraag ingediend om erkend te worden als Nationaal Park of Landschapspark. Een jury zal zich nu buigen over de verschillende dossiers. Na de zomer beslist de Vlaamse regering welke parken uiteindelijk officieel erkend worden.

De Vlaamse regering startte twee jaar geleden de zoektocht naar kandidaten voor 4 Nationale Parken Vlaanderen en 3 Landschapsparken. Aanvankelijk dienden 23 kandidaten een dossier in. Dat aantal is nu dus teruggebracht tot 11: 5 kandidaten voor Nationaal Park en 6 kandidaten voor Landschapspark.

Bij een Nationaal Park Vlaanderen ligt de klemtoon op natuur en biodiversiteit. De gebieden moeten op langere termijn een natuurkern van 10.000 hectare groot vormen, en voldoende gewapend zijn om hun natuur duurzaam te beschermen.

De 5 geselecteerde kandidaten voor de titel Nationaal Park Vlaanderen zijn:

  1. Nationaal Park Hoge Kempen (bestaand)
  2. Brabantse Wouden
  3. Bosland
  4. Scheldevallei
  5. Taxandria

Bij een Landschapspark ligt het accent op landschapskwaliteit en de verschillende functies van het gebied. In een Landschapspark moeten landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme hand in hand gaan.

Voor de titel Landschapspark werden deze 6 kandidaten geselecteerd:

  1. Grenzeloos Bocagelandschap
  2. Hart van Haspengouw
  3. Kempen~Broek
  4. RivierPark Maasvallei
  5. Vlaamse Ardennen
  6. Zwinstreek

Een jury met experten in verschillende domeinen gaat nu aan de slag met de verschillende dossiers. Na de zomer hakt de Vlaamse regering dan de knoop door. De "winnaars" krijgen meer ondersteuning en de bedoeling is om ze internationaal op de kaart te zetten. 

"Ons enige Nationaal Park Hoge Kempen telt vandaag 1,2 miljoen bezoekers per jaar. Steeds meer mensen komen naar Vlaanderen voor onze natuur en ons landschap. Laat ons er dan ook een uithangbord van maken in navolging van andere regio’s in en buiten Europa”, zegt de bevoegde minister Zuhal Demir daarover.

Meest gelezen