BEKIJK - Sherpa's redden klimmer uit "death zone" van Mount Everest

Een Nepalese sherpa heeft een Maleisische klimmer gered, die zich rillend vasthield aan een touw in de "death zone" van de Mount Everest. Sherpa's sleepten of droegen de klimmer bijna zes uur lang richting het basiskamp. "Als we hem hadden achtergelaten, was hij gestorven."

"Een zeer zeldzame redding op grote hoogte", noemt een regeringsfunctionaris de reddingsoperatie die woensdag in de "death zone" op de Mount Everest heeft plaatsgevonden. De zone wijst naar het gebied dat boven de 8.000 meter boven zeeniveau ligt. Ze krijgt de naam "death zone" omdat er te weinig zuurstof is voor de mens om lang te overleven.

Gelje Sherpa, de gids, droeg de klimmer van de "balkonsectie" van de berg naar South Col, die 600 meter lager ligt. "Ik heb er vijf of zes uur over gedaan om van 8.500 meter hoogte naar 7.900 meter te gaan. Het was erg zwaar", zegt Gelje Sherpa. Daarna schoot ook een andere gids, Nima Tahi Sherpa, te hulp.

BEKIJK - "Geld kun je altijd nog verdienen. "Als we hem hadden achtergelaten, was hij gestorven."

Videospeler inladen...

De sherpa's wikkelden de klimmer in een slaapmatje, sleepten hem over de sneeuw of droegen hem om beurten op de rug richting het dichtstbijzijnde kamp. Een helikopter met een lange lijn tilde de man vervolgens naar het basiskamp.Ā 

"Bijna onmogelijk"

Volgens Bigyan Koirala, een vertegenwoordiger van de Nepalese toeristische dienst, is het "bijna onmogelijk om klimmers op die hoogte te redden". "Het was belangrijk voor ons om hem te redden", legt Gelje Sherpa uit. "Als we hem daar hadden achtergelaten, zou hij gestorven zijn.

Sinds het begin van dit klimseizoen, dat loopt van maart tot mei, heeft Nepal een recordaantal van 478 vergunningen verleend. Zeker 12 klimmers zijn overleden op de flanken van de Mount Everest. Dat is het hoogste aantal in acht jaar. Nog vijf mensen zijn tot op vandaag vermist op de hellingen van Everest.

Meest gelezen