Olivier Vandecasteele laat eerste keer van zich horen na terugkeer: “Diep ontroerd door alle steun, het gaat goed met me”

Voor het eerst sinds de gevangenenruil met Iran heeft Olivier Vandecasteele van zich laten horen. De man zegt in een persbericht “diep ontroerd” te zijn door alle steun die hij ontvangen heeft. “Ik kom stilaan weer in contact met een andere realiteit.”

“Ik ben nu 5 dagen terug in België en het gaat goed met me”, schrijft Vandecasteele in het persbericht. Hij werd afgelopen vrijdag weer naar ons land gevlogen, na geruild te zijn met de Iraanse terrorist Assadolah Assadi. “Na 15 maanden onterechte opsluiting kom ik stilaan terug in contact met een andere realiteit, namelijk die van een mooie week in ons geliefd democratisch België. Het contrast is groot. Ik word nauw opgevolgd door een medische team die mij professioneel bijstaan. Ik bedank hen hier hartelijk voor.”

LEES OOK. “Een duistere smet op het blazoen van België”: wij spraken met de Iraanse oppositie over ruil van Olivier Vandecasteele

“Omdat ik geen enkele directe toegang had tot informatie van de buitenwereld gedurende mijn eenzame opsluiting (gedurende 13 opeenvolgende maanden), had ik geen enkel idee van de omvang van de mobilisatie in België en het buitenland”, gaat Vandecasteele verder. “Ik ben diep ontroerd door de omvang van uw steun. Ik sta versteld van al jullie acties en attenties - klein en groot. Ik ontdek nu alle forums, petities, columns, spandoeken, tekeningen, kaartjes en brieven van vrienden, collega’s, leerlingen, academici, kunstenaars, sporters, enz. Kortom van alle Belgen en Europeanen die in actie zijn getreden om mij mijn geliefde vrijheid terug te schenken. Uw steun in combinatie met de vele inspanningen van de regering en hun teams hebben het verschil gemaakt.

Deze steun was ook essentieel om mijn familie en vrienden door deze storm te loodsen. Ik zal hen nooit genoeg kunnen bedanken dat ze het 15 maanden lang hebben volgehouden. Ik zou echt heel graag terug contact hebben met jullie allemaal, maar ik zal dit stilletjes aan moeten doen. Langzaam maar zeker, zo gaat het spreekwoord.”

LEES OOK. Nathalie Vandecasteele kon haar broer Olivier eindelijk weer in de armen sluiten: “Liefde komt altijd bovendrijven”

“Tot slot wil ik jullie van harte bedanken voor de vriendelijkheid waarmee mijn familie en mezelf omringd worden sinds mijn terugkeer. Er is veel liefde, waardoor we rustig en discreet kunnen herenigen. Laten we de strijd voor de vrijlating van andere onschuldige gijzelaars overal ter wereld voortzetten en actief steun verlenen aan projecten die de waarden van menselijkheid, solidariteit en hoop promoten. Deze wereld, die soms vreselijk cynisch is, heeft dit hard nodig.”

“Met al mijn liefde en eeuwige dankbaarheid”, sluit Vandecasteele af.

LEES OOK. Topdiplomatie, hulp van de koning en de familie die van niks wist: reconstructie van de inspanningen om Olivier Vandecasteele vrij te krijgen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER