© Jan Van der Perre

Vlaanderen krijgt opnieuw grote boekenbeurs

Vanaf dit najaar krijgt Vlaanderen opnieuw een grote boekenbeurs waar alle uitgevers en boekenhandelaars aan deelnemen. Het nieuwe jaarlijkse boekenevenement zal ‘Boektopia’ heten en zal telkens tijdens de herfstvakantie plaatsvinden. Voor de eerste editie is Kortrijk de gaststad. Dat heeft Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon donderdag bekendgemaakt op een persconferentie in boekhandel Pardoes in Mechelen.

gjs

Jambon is “enorm blij” met Boektopia. “Daarmee vullen we de leemte op die was ontstaan na het wegvallen van de traditionele Antwerpse boekenbeurs. Na de literatuurprijs de Boon lanceren we opnieuw een belangrijk evenement dat het boekenvak en het lezen in Vlaanderen het nodige aanzien zal geven.”

De traditionele Boekenbeurs in Antwerpen vond voor het laatst plaats in 2019 en lokte toen ruim 123.000 bezoekers. In 2020 kon de beurs niet doorgaan door de coronacrisis en in 2021 ging organisator Boek.be failliet. Daarmee kwam een einde aan een traditie van ruim 80 jaar.

Uit de as van de beurs herrees in Antwerpen “LEES! Het Boekenfestival”, dat in 2021 24.000 bezoekers over de vloer kreeg, maar geen tweede editie kende. Daarnaast was er al een eerste editie van Boektopia, dat nu dus een doorstart maakt als grootschalige boekenbeurs, in Kortrijk, dat vorig jaar 28.000 bezoekers lokte.

Boektopia vindt dit jaar plaats van 28 oktober tot en met 5 november, met Kortrijk Xpo als centrale hub. Lezers kunner er snuisteren in “de grootste boekenhandel van Vlaanderen” en honderden nationale en internationale auteurs ontmoeten, luidt het in een gezamenlijk persbericht van Jambon, de GAU (Groep Algemene Uitgevers), Boekhandels Vlaanderen en de partners van het BoekenOverleg.

Tegelijkertijd zullen er tijdens de maand november in heel Vlaanderen activiteiten plaatsvinden in tal van boekhandels, bibliotheken, scholen en op podia van literaire organisaties. Waar Boektopia in 2024 zal plaatsvinden, is nog niet beslist.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer