Acid reageert op tijdelijke YouTube-schorsing voor Reuzegom-video : "Nog 6 dagen, dan gaan we los"

De populaire Vlaamse YouTuber Acid kan een week lang geen nieuwe video's meer posten na zijn video waarin hij namen, foto's en jobs van Reuzegommers onthulde. Die video is intussen offline gehaald. "We hebben de inhoud verwijderd en een waarschuwing gegeven aan het kanaal wegens schending van ons beleid rond intimidatie", klinkt het. Acid laat het klaarblijkelijk niet aan zijn hart komen: "Nog 6 dagen, dan gaan we los", schrijft hij in een Instagram-story. 

YouTuber Acid - Nathan Vandergunst - heeft vanavond gereageerd op zijn tijdelijke schorsing van het socialemediaplatform. Acid kreeg een waarschuwing en kan een week lang geen nieuwe video's posten, omdat hij het beleid rond intimidatie zou geschonden hebben in een video die hij gisteren online plaatste. In die video noemde hij enkele Reuzegommers bij naam.

Onze redactie had Vandergunst eerder vandaag al gecontacteerd voor een reactie, maar hij gaf aan niet te willen reageren via de traditionele media. In een Instagram-story postte hij vanavond volgende korte reactie: "Nog 6 dagen gebanned op YouTube, dan gaan we los."

Screenshot Instagram - vandergunstnathan

De video die hij gisteren online plaatste, heeft ertoe geleid dat onder meer de ouders van een van de Reuzegommers die hij bij naam noemde, geviseerd worden. Zij baten een toprestaurant uit in Antwerpen en krijgen nu te maken met valse reserveringen en slechte recensies. Hun advocaat laat weten dat onderzocht wordt of er strafrechtelijk iets tegen de YouTuber ondernomen kan worden. 

Acid lijkt zich daar weinig zorgen over te maken. "Eén ding is zeker, ik ga de "freshest suit" in de rechtszaal hebben", schrijft hij bij een foto waarin hij poseert in kostuum.

"Schending van het beleid rond intimidatie"

In de video die Acid gisteren online plaatste, deelde hij niet alleen de namen, maar ook foto's en jobs van enkele Reuzegommers. Ook van enkele oud-leden die niet terechtstonden op het recente proces. De video is intussen verwijderd van het kanaal door YouTube zelf. "Na beoordeling van de video hebben we de inhoud verwijderd", meldt YouTube in een schriftelijke reactie. De video wordt intussen wel nog gretig opnieuw geüpload door andere gebruikers en op andere media, zoals TikTok.

Acid kreeg volgens YouTube ook een tik op de vingers. "We hebben het kanaal een waarschuwing gegeven wegens de schending van ons beleid rond intimidatie. Dat beleid zegt dat inhoud die gericht is op een persoon met langdurige of kwaadwillige beledigingen op basis van bepaalde kenmerken, ten strengste verboden is."

Het feit dat Acid een week lang geen nieuwe video's of livestreams kan publiceren stemt "in overeenstemming met het driestrikes-beleid" van YouTube. "Dat beleid is op iedereen van toepassing", klinkt het.

BEKIJK - Superpopulair maar niet voor de eerste keer controversieel: wie is Acid?

Videospeler inladen...

Dat driestrikes-beleid slaat op drie inbreuken. Bij een eerste inbreuk van de gebruiksvoorwaarden van YouTube krijg je als gebruiker één week schorsing. Bij een tweede inbreuk in 90 dagen tijd gaat het om twee weken schorsing. Een derde inbreuk in 90 dagen is meteen ook de laatste, want dan wordt volgens YouTube het kanaal beëindigd.

In de laatste maanden van vorig jaar alleen al heeft YouTube naar eigen zeggen bijna een half miljoen video's verwijderd omdat ze hun beleid rond intimidatie zouden hebben overtreden.

Ook Acid zelf is niet aan zijn proefstuk toe. Zijn huidig kanaal heet niet toevallig Acid 2. Hij startte het kanaal nadat zijn eerste kanaal door YouTube werd geblokkeerd.

Meest gelezen