Voetbal

Nieuwe voetbalwet bestraft racisme met 30 maanden stadionverbod en 1.500 euro boete

© Sebastien Smets/Isosport

De commissie Binnenlandse Zaken heeft de nieuwe voetbalwet goedgekeurd: meer verantwoordelijkheid voor de organisatoren, strengere toegangscontroles en zwaardere straffen met een nultolerantie voor racisme.

Bart Brinckman

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) hield bij de toelichting geen blad voor de mond. Het aantal incidenten op en rond het voetbalveld zit in stijgende lijn. Het gedrag van sommige supporters vindt ze ‘niet te tolereren’. Dan gaat het over het afsteken van vuurwerk op de tribune, het gooien van projectielen op het terrein maar ook over racistische koren of gewelddadige confrontaties tussen diverse supportersgroepen.

Allerhande oproepen naar supportersorganisaties haalden niets uit. In samenspraak met de Pro League scherpte de regering daarom het wetgevend arsenaal aan. Verlinden sprak van een ‘kordaat lik op stuk beleid’. Bij de publieke opinie groeit de indruk dat het hooliganisme helemaal terug is. De minister ergert zich aan het ‘gevoel van anonimiteit’. Supporters raken overtuigd van de geringe pakkans. Zo ontstaat een perceptie van straffeloosheid.

Ze hoopt dat de nieuwe wet op het vlak van racisme en discriminatie, het gebruik van pyrotechnische voorwerpen en fysiek geweld de bakens verzet. Daar geldt voortaan een absolute nultolerantie. De nieuwe voetbalwet responsabiliseert vooreerst de organisatoren. Zij worden verplicht om hun supporters te sensibiliseren om geen pyrotechnische producten te gebruiken.

Dat verplicht hen tot voorgaande sweepings in het stadion. De wetgever pikt het ook niet langer dat bepaalde organisatoren vuurwerk aanmoedigen door filmpjes of posts op sociale media te liken. Van de clubs wordt ook gevraagd om racistische koren tegen te gaan. Hun camerasystemen moeten performant genoeg zijn om overtreders te identificeren.

Het veiligheidspersoneel wordt beter beschermd. Supporters die zich misdragen naar stewards, politie of hulpdiensten toe zullen zwaarder worden gestraft. Hetzelfde geldt voor supporters die zich proberen te onttrekken aan een identificatie. De nieuwe voetbalwet wil paal en perk stellen aan het gemak waarmee stadionverboden worden overtreden In dat verband krijgen stewards en ander veiligheidspersoneel de bevoegdheid om de identiteit van de supporters te controleren.

Fysieke gewelddaden kunnen rekenen op minimaal 3 jaar stadionverbod en 2.000 euro boete. Fysieke agressie tegenover het veiligheidspersoneel wordt nog zwaarder gestraft. Voor het eerst volgt er een minimumstraf bij racisme of xenofobie: een stadionverbod van 30 maanden en 1.500 euro boete. De straf is vergelijkbaar voor de gebruikers van Bengaals vuur of ander pyrotechnisch materiaal (eveneens een verstrenging). Recidivisme leidt tot een verzwaring. Dankzij de nieuwe wet zijn administratieve stadionverboden tot 10 jaar mogelijk.