2022 WireImage

And just like that... keert Kim Cattrall terug als Samantha Jones in universum "Sex and the city"

Kim Cattrall keert (even) terug als Samantha Jones in het tweede seizoen van "And just like that". Dat melden verschillende media in de VS en bevestigt het Twitterprofiel van de spin-off van "Sex and the city". Tot nog toe had ze altijd gezegd dat de franchise voor haar een afgesloten hoofdstuk was, onder meer door een vermeende vete met tegenspeler Sarah Jessica Parker.

Ze doet het dan tóch: in het tweede seizoen van "And just like that" dat deze maand start op streamingdienst (HBO) Max, zal Kim Cattrall heel even te zien zijn als het iconische personage Samantha Jones. Dat melden media als Variety en The New York Post en intussen hint ook het officiële Twitterprofiel van de serie dat het nieuws klopt.

Voor fans en ingewijden komt de terugkeer van Cattrall als een complete verrassing. De opnames vonden naar verluidt in alle stilte plaats in maart. Haar naam stond nergens op werkdocumenten vermeld en ze kwam in een SUV met getinte ramen op de set in Queens aan voor één scène in een wagen. Daarbij had ze geen enkel contact met Sarah Jessica Parker, Kristin Davis en Cynthia Nixon, de hoofdrolspelers in "And just like that".

Cattrall speelde Samantha voor het eerst in de hitserie "Sex and the city" die liep van 1998 tot 2004. Daarna hernam ze de rol twee keer voor de vervolgfilms "Sex and the city" in 2008 en "Sex and the city 2" in 2010. Tot een derde film kwam het niet, volgens kwatongen omdat ze te hoge eisen stelde en zich als een diva opstelde. Het leverde haar bakken kritiek op alsof zij zo het project deed mislukken.

"Sarah Jessica Parker had nicer kunnen zijn"

In oktober 2017 reageerde ze op de commotie in een opzienbarend interview met Piers Morgan. "In december 2016 heb ik nee gezegd tegen een derde film", zei ze toen. "Dit gaat niet over meer geld of meer scènes. Het was een krachtige beslissing om een hoofdstuk in mijn leven af te sluiten en een ander te beginnen."

BEKIJK - Het gesprek tussen Kim Cattrall en Piers Morgan in oktober 2017:

"We zijn nooit vrienden geweest, we waren collega's", zei ze over haar tegenspelers. "In zekere zin is dat erg gezond, een duidelijke scheiding tussen je professionele en je persoonlijke leven. Het stoort me dat ik the bad guy ben en het is belachelijk dat ik een diva zou zijn. De mensen van "Sex and the city" hadden nicer kunnen zijn. Vooral dan Sarah Jessica Parker, ik weet niet wat haar probleem is."

"De serie hield ons bijeen en die is voorbij. Wanneer iemand je opbelt met de vraag of je beschikbaar bent en je antwoordt dat je nu op een andere plek in je leven bent, dan is het in een gezonde relatie normaal dat die mens je alle succes wenst. Dat is hier niet gebeurd, het voelt als een toxische relatie."

Over een terugkeer als Samantha was ze dan ook stellig. "Ik zweer dat ze nooit meer opduikt. Ik die haar speel, dat zal nooit meer gebeuren. Het is voorbij, zonder spijt. Ik wou gewoon dat Sarah vriendelijker was geweest."

"We hadden geen ruzie, het was compleet verzonnen"

Parker hield de lippen aanvankelijk stijf opeen, maar reageerde na enkele maanden toch in een interview met People. Volgens haar was van een vete helemaal geen sprake. "Ik heb nooit geantwoord op het gesprek dat Kim met Piers Morgan had, waarin ze dingen zei die erg kwetsend waren voor mij", zei ze. "We hadden samen een ervaring. Het was geweldig en uniek."

"We hadden een band met een publiek, met de stad en met de ploeg. We vertelden elkaar gekke verhalen. Dat wil ik niet verknallen. We hadden geen ruzie, het was compleet verzonnen want ik heb nooit gereageerd. Ik zal dat ook niet doen. Ze zei wat ze moest zeggen en dat is haar voorrecht."

"Ik heb je liefde en steun niet nodig"

Tussen het moment dat Parker het interview gaf en het moment dat het in februari 2018 verscheen, was haar relatie met Cattrall alweer verder ontspoord. Dat gebeurde na de verdwijning en dood van Christopher, de broer van Cattrall. In een furieuze post op Instagram gaf ze Parker toen publiek een veeg uit de pan met de woorden "Ik heb je liefde en steun niet nodig op dit tragisch moment, Sarah Jessica Parker".

"Mijn moeder vroeg me vandaag wanneer die hypocriet van een Sarah Jessica Parker me met rust zou laten", schreef Cattrall in het bijschrift. "Je voortdurende pogingen contact te zoeken zijn een pijnlijke herinnering aan hoe gemeen je echt bent, toen en nu. Laat me erg duidelijk zijn (voor zover ik dat nog niet was): je bent geen familie, je bent geen vriend."

"Ik schrijf je nog een keer om je te zeggen dat je moet stoppen met onze tragedie uit te buiten in een poging je imago van nice girl op te poetsen", besloot ze.

"We hebben haar niet gevraagd"

Het hoeft niet te verwonderen dat Cattrall vervolgens niet te zien was in het eerste seizoen van "And just like that" dat in 2021 op (HBO) Max verscheen. In een interview met Variety herhaalde ze dat ze nooit nog Samantha zou spelen. Het team van de spin-off deed zelf ook geen moeite om haar te contacteren, vertelde Parker in een podcast van The Hollywood Reporter. "We hebben haar niet gevraagd omdat ze duidelijk had gemaakt dat ze het niet wou", zei ze.

"Het voelde voor ons niet langer aangenaam dus kwam het niet bij ons op. Dat was niet de deur dichtslaan, het was gewoon leren. Je moet luisteren en als iemand in het openbaar over iets praat en daaruit blijkt dat het geen plek is waar ze willen zijn, geen personage dat ze willen spelen of geen omgeving is waarin ze willen zitten, dan bereik je een leeftijd waarop je zegt van "Wel, we horen je"."

Cattrall was dan wel afwezig in het eerste seizoen van "And just like that", Samantha was alive and kicking. Virtueel toch, want in de verhaallijn was ze naar Londen verhuisd na een ruzie met Carrie Bradshaw, het personage van Parker. Via tekstberichten haalden ze hun band uiteindelijk weer aan en in de seizoensfinale maakten ze plannen om elkaar weer te ontmoeten.

Cliffhanger

Hoewel voorlopig niks is beslist over een mogelijk derde seizoen van "And just like that", voedt de eenmalige terugkeer van Cattrall in het universum van "Sex and the city" geruchten dat ze in de toekomst ondanks alles toch weer samen met Parker, Davis en Nixon op de set zal staan.

Volgens The New York Post vormt de scène die Cattrall in seizoen twee speelt een cliffhanger die op een meer permanente terugkeer zou hinten. Sowieso is het nog even wachten om te weten of dat klopt, Samantha zou pas in augustus weer opduiken. 

Behalve Cattrall heeft seizoen twee overigens nog een verrassing opgeleverd. In januari raakte al bekend dat John Corbett opnieuw in de huid kruipt van Aidan Shaw, in een ver verleden de verloofde van Carrie.

Meest gelezen