Brandweer krijgt kleine bosbrand onder controle op Ruige Heide in Berendrecht

Berendrecht -

Op de Ruige Heide in Berendrecht is donderdagmiddag brand uitgebroken. Vanuit de verte was er enige tijd een rookpluim te zien. De brandweer kwam met meerdere ploegen ter plaatse om het vuur te bestrijden en kreeg de brand gelukkig snel onder controle. Een oppervlakte van zo’n 800 m² vegetatie is weggebrand.

Jarit Taelman

De brand brak iets na de middag uit op de Ruige Heide in Berendrecht. Bij het aanrijden merkte de brandweer al vanop afstand een rookpluim op. “Eenmaal ter plaatse bleek het te gaan om een kleine natuurbrand die heel snel aan het uitbreiden was. Er staat een hevige wind en het is al een hele tijd droog, dus bestond het gevaar dat de vlammen oversloegen op andere bomen”, legt woordvoerder Marie De Clercq van Brandweer Zone Antwerpen uit.

“Door de locatie was het een uitdaging om het blusmateriaal tot aan de brandhaard te krijgen”, zegt De Clercq nog. Daarvoor kwamen onder meer ploegen van Brandweer Zone Rand ter plaatse. Dat korps beschikt namelijk over gespecialiseerde wagens om bosbranden te bestrijden. De operationele coördinatiefase werd opgestart om de samenwerking te stroomlijnen.

De brand raakte uiteindelijk snel onder controle. “We blijven wel nog even ter plaatse om alles voldoende nat te maken en de situatie zo opnieuw volledig veilig te krijgen”, aldus De Clercq. In totaal brandde een oppervlakte van zo’n 800 m² vegetatie weg. Aan omwonenden werd gevraagd ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen.

Hoe de brand is kunnen ontstaan, is momenteel nog onduidelijk. De brandweer grijpt het incident aan om er nogmaals op te wijzen dat in alle natuur- en bosgebieden in Vlaanderen code geel voor brandgevaar geldt. “We roepen iedereen op om extra waakzaam en voorzichtig te zijn. Niet enkel in de natuur of het bos, maar ook in de eigen tuin”, besluit De Clercq.

© BFM

© Zander Vliegen

© BFM

© Zander Vliegen

© Zander Vliegen

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen