Een gerenoveerd appartementsgebouw van sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven op Linkeroever.© Tom Cornille

1 op 8 Antwerpse sociale woningen staat leeg terwijl 40.000 gezinnen op wachtlijst staan: “We zetten in op kwaliteitsvolle woningen”

Antwerpen -

1 op de 8 sociale woningen in Antwerpen staat leeg. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vlaamse overheid. “Bedroevend”, vindt PVDA, dat hierin het bewijs ziet dat betaalbaar wonen geen prioriteit is voor het stadsbestuur. “Maar de voornaamste reden heeft te maken met renovatie”, reageert schepen van Wonen, Els van Doesburg (N-VA). “Geen van onze sociale woningen staan structureel leeg.”

Jan Stassijns

Met meer dan 40.000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning in 2022, breekt de stad Antwerpen haar eigen record. En van de in totaal 21.743 sociale woningen in de stad, staan er 2.368 leeg, ofwel 1 op de 8.

“Bovendien daalde het aantal sociale woningen in 2022 voor het vierde jaar op rij”, zegt PVDA-woordvoerder en districtsschepen in Borgerhout, Ben Van Duppen. “Hoewel er vorig jaar 49 nieuwe woningen werden opgeleverd, daalde het totaal aantal beschikbare sociale woningen met 104. Dat zijn bedroevend slechte cijfers. Het is duidelijk dat betaalbaar wonen geen prioriteit is voor dit stadsbestuur. De wachtlijst blijft ook maar toenemen. 40.000 gezinnen. Dat ga je niet oplossen door enkel de bestaande te renoveren.”

Ben Van Duppen, PVDA-woordvoerder en districtsschepen in Borgerhout.© rr

“Een farce”

Van Duppen verwijst naar het Antwerpse bestuursakkoord waar gewag gemaakt wordt van vijfduizend nieuwe of gerenoveerde sociale huurwoningen deze legislatuur. “Een farce”, zegt Van Duppen. “We roepen het stadsbestuur op om een voorbeeld te nemen aan de stad Wenen. Daar zijn 60% van de woningen publiek, en dat drukt de huurprijzen, ook op de private huurmarkt.”

Schepen van Wonen Els van Doesburg (N-VA), ook voorzitter van sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven, benadrukt dat ze inzet op kwaliteitsvolle sociale woningen. “De voornaamste reden van leegstand heeft te maken met woningen die in afwachting van renovatie of in renovatie zijn”, zegt van Doesburg.

Schepen van Wonen, Els van Doesburg (N-VA), ook voorzitter van sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven.© BELGA

“Geen enkele sociale woning staat gewoon leeg”, zegt Els van Doesburg. “We hebben duidelijk gekozen om prioriteit te geven aan het renoveren van de bestaande, vaak zeer gedateerde sociale woningen, vanwege de historische achterstand. We willen geen toestanden zoals in Gent waar sociale huurders in een sociale woning terechtkomen die zich in een erbarmelijke staat bevindt. Wat het totaal aantal sociale woningen betreft, doet Antwerpen zijn deel. We zitten ruim boven de norm (Vlaanderen hanteert de norm van 9 procent sociale woningen per gemeente, red.).”

Reden van leegstand van sociale woningen in Antwerpen

379 woningen in renovatie

1395 in afwachting van renovatie

591 woningen in frictieleegstand (tussen twee verhuringen in)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners