Nicolas Maeterlinck

Van Quickenborne haalt uit naar PVDA: "Misbruik verontwaardiging niet voor uw riedeltje"

Naar aanleiding van de commotie rond het arrest in de zaak-Sanda Dia was er vanmiddag een stevige aanvaring tussen minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw in de Kamer. Hedebouw beschouwt de straffen die de Reuzegommers hebben gekregen als een voorbeeld van klassenjustitie, maar Van Quickenborne bestrijdt dat.

Het arrest van vorige vrijdag in de zaak-Sanda Dia beroert nu al bijna een week de gemoederen. Velen verwerpen het als onrechtvaardig omdat de uitgesproken straffen te licht worden bevonden en omdat - begoede - Reuzegommers te veel zouden zijn ontzien. Ook PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw heeft zich daarbij aangesloten.

Hoe kan u zeggen dat er geen klassenjustitie is in België?

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw

"Hoe kan u dat uitleggen?", werpt hij minister van Quickenborne voor de voeten in de Kamer. "Hoe kan u zeggen dat er geen klassenjustitie is in België?"

"Sanda Dia was een arbeiderskind. Degenen die verantwoordelijk zijn voor zijn dood zijn de zonen van de Vlaamse elite", aldus Hedebouw.

In het huis van de democratie mogen we ons niet laten verleiden tot een soort TikTok-justitie

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Van Quickenborne verwijst naar de broer en de schoonzus van Sanda Dia, met wie hij heeft gesproken. "Waarvoor ik heel veel respect heb, is hun waardigheid en hun sereniteit." Volgens Van Quickenborne zijn zij niet uit op wraak. "Zij vragen geen gevangenisstraf. Ze willen vooral de waarheid horen van zij die de waarheid kennen."

De minister vraagt om meer sereniteit, voor de familie van Sanda Dia. "In het huis van de democratie mogen we ons niet laten verleiden tot een soort TikTok-justitie, waarbij men zoals bij de Romeinen de duim omhoog of omlaag steekt om iemand te veroordelen."

De verontwaardiging bij delen van de bevolking over het arrest neemt hij wel ernstig, zegt Van Quickenborne. "Maar ik aanvaard niet dat u deze verontwaardiging misbruikt voor uw riedeltje van de klassenstrijd." Hij geeft enkele voorbeelden die moeten illustreren dat justitie geen onderscheid maakt: de vervolging van enkele Europese Parlementsleden of van de CEO van een pakjesbedrijf. "Wik dus uw woorden en speel uw rol als parlementslid in een rechtsstaat, niet in een autoritair regime. Doe dat niet voor mij, maar uit respect voor de nabestaanden."

BEKIJK - Felle woordenwisseling in de Kamer vanmiddag.

Videospeler inladen...

Meest gelezen