© BELGA

Ook minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) deed aangifte bij parket tegen Bpost

Niet alleen Kamerlid Michael Freilich van oppositiepartij N-VA stapte naar het parket naar aanleiding van de malversaties bij het overheidsbedrijf Bpost, ook minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) deed dat. Dat blijkt uit een antwoord van de minister op een parlementaire vraag van Freilich. “Om zeker te zijn dat we alle nodige stappen hebben gezet”, reageert de woordvoerder van de minister.

Dirk Selis en Dante Bellon

Volgens Kamerlid Michael Freilich (N-VA) praatte de minister zijn mond voorbij tijdens een commissiezitting in april. “Hij liet uitschijnen dat hij een kopie had gekregen van het intern auditrapport van Bpost dat het miljoenengesjoemel met het krantencontract had bevestigd”, aldus Freilich.

LEES OOK. Regering-De Croo legt detachering vanuit Bpost en Proximus aan banden

“Ik merkte dat meteen op en wilde weten hoe het kwam dat de minister van Economie dat rapport had gekregen, aangezien Bpost dergelijke interne documenten niet mag delen met belanghebbende partijen. Dermagne is belanghebbende partij, de instantie die honderden miljoenen uitdeelt voor dat contract, dan moet er toch een Chinese muur zijn tussen zijn kabinet en een bedrijf dat daarop aanspraak maakt?”

Michael Freilich (N-VA).© Karel Hemerijckx

Freilich bleef doorvragen en eiste via schriftelijke vragen meer openheid. Zo wilde hij weten wie de minister die interne audit had bezorgd, en of dat dat misschien niet Audrey Hanard zelf was, voorzitster van de Raad van Bestuur, aangesteld door de PS. “Er is al heel wat te doen over belangenvermenging tussen kabinetten en Bpost. Het is geen geheim dat de PS voorstander is van het behouden van de miljoenensubsidies voor Bpost en dat Audrey Hanard door de PS werd aangesteld”, zegt Freilich nog.

Laurens Teerlinck, woordvoerder van minister Dermagne, laat hierop weten dat “de voorzitter van Bpost de commissie had ingelicht in de Kamer en dat het rapport na kennisname werd gedeeld met de bevoegde Belgische mededingingsautoriteit (BMA).” De BMA moet erop toezien dat er op de markt geen oneerlijke concurrentie is en kan als instantie advies verstrekken aan de FOD Economie.

Parket en Rekenhof

Als antwoord op de parlementaire vragen van Freilich liet minister Dermagne weten dat ook hij het parket had aangeschreven. Dat zou gebeurd zijn via aangetekend schrijven geadresseerd aan de procureur des Konings op 9 mei. “Dat is pas een maand nadat Dermagne dat eindrapport had ontvangen en nadat ik hem het vuur aan de schenen legde”, aldus Freilich.

“We hebben inderdaad het rapport, na juridisch advies vanuit de FOD Economie, overgemaakt aan het Rekenhof en het parket om ons ervan te verzekeren dat we zeker alle nodige stappen hebben gezet”, zegt Laurens Teerlinck. “Zowel minister De Sutter (Groen) als minister Dermagne hebben gelijktijdig het rapport ontvangen. Minister De Sutter in haar hoedanigheid als minister voor Bpost, minister Dermagne kreeg het aangezien hij als minister bevoegd is voor de concessie van kranten en tijdschriften.”

Audrey Hanard.© BELGA

Verder blijkt uit het antwoord dat het inderdaad de voorzitster van Bpost, Audrey Hanard, was die het intern document bezorgde, samen met de nieuwe CEO ad interim. “Dit is opnieuw hallucinant, er zijn al vragen gerezen over de mogelijke beïnvloeding door Hanard van de aanbesteding in het voordeel van Bpost, en nu zien we opnieuw hoe er uitwisseling gebeurt tussen beide partijen. Ik merk ook op dat Dermagne het parket pas informeerde ną mijn reeks vragen aan hem. Hij voelde nattigheid en kon geen kant meer op. Ik blijf er dan ook bij dat voorzitster Hanard best tijdelijk een stap opzijzet tot haar eigen rol in deze zaak door het parket grondig is onderzocht”.

Het kabinet van PS-minister Dermagne laat verstaan dat het niet inziet om welke reden Hanard een stap opzij zou moeten zetten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER