Direct naar artikelinhoud
ProfielMegan Thee Stallion

De rapster die vecht voor vrouwenrechten, en nu ook om het hart van Lukaku? Dit is Megan Thee Stallion

Megan Thee Stallion op Coachella in april vorig jaar.Beeld Getty Images for Coachella

Rapper Megan Thee Stallion staat in het middelpunt van de Belgische belangstelling nu ze wordt gelinkt aan voetballer Romelu Lukaku. Dankzij expliciete hits zoals ‘WAP’ en ‘Savage’ groeide de Amerikaanse razendsnel uit tot een van de populairste vrouwelijke rappers van het moment - mét een uitgesproken mening.

“Ik kies wat ik draag, niet om mannen aan te trekken, maar omdat ik trots ben op mijn uiterlijk en een positief lichaamsbeeld centraal staat in wie ik ben als vrouw en artiest. Als wij vrouwen ervoor kiezen in te spelen op onze seksualiteit en onze eigen macht terug te winnen zoals ik heb gedaan, worden we belasterd en niet gerespecteerd.”

Dat schreef Megan Thee Stallion drie jaar geleden in een opiniestuk voor The New York Times, om haar critici van repliek te dienen. De 28-jarige Amerikaanse rapster is een uitgesproken persoonlijkheid, die haar seksualiteit omarmt, zowel in haar muziek als in haar uiterlijk. De commentaren zijn niet mals, beledigingen en bedreigingen zijn dagelijkse kost.

Daar kan Romelu Lukaku (30), die op het voetbalveld strijdt tegen racisme, vast over meespreken. Megan Thee Stallion werd hand in hand gefotografeerd met de Inter Milaan-speler en Rode Duivel op het trouwfeest van diens teamgenoot Lautaro Martinez in Italië. De geruchtenmolen draait op volle toeren: vormt het paar een koppel?

De kans dat ze hun mogelijke relatie officieel bevestigen is klein, want beide beroemdheden schermen hun privéleven zorgvuldig af. De twee hebben al minstens één ding gemeenschappelijk: ze zitten bij hetzelfde managementbureau, Roc Nation van rapper Jay-Z.

In de voet geschoten

Megan Thee Stallion schuwt de controverse niet. Na een aanvaring met rapper Tory ­Lanez in 2020 schoot de Canadees haar tweemaal in de voeten. De tabloids smulden van het drama. Megan Thee Stallion hield er een trauma aan over. Ze schreef in Elle Magazine dat ze niet alleen neergeschoten werd door een vriend die ze dacht te kunnen vertrouwen, maar ook hoe ze de “publieke vernedering overwon dat mijn naam en reputatie door het slijk werden gehaald”. “Het kwam nooit bij me op dat mensen me niet zouden geloven”, voegde ze eraan toe. ­Lanez werd later schuldig bevonden voor de rechtbank.

“In elke branche worden vrouwen tegen elkaar uitgespeeld, maar vooral in de hiphop, waar het lijkt alsof het door mannen gedomineerde ecosysteem maar één vrouwelijke rapper tegelijk aankan”, schreef ze in The New York Times over seksisme in de hiphopwereld.

Ze weigert in competitie te gaan met haar ‘concurrenten’ en pleit voor ‘female empowerment’. “Ontelbare keren hebben mensen geprobeerd me op te zetten tegen Nicki Minaj en Cardi B, twee ongelooflijke entertainers en sterke vrouwen. We zijn uniek op onze eigen manier.”

Hot girl summer

Megan Thee Stallion (echte naam Megan Pete) is afkomstig uit Houston en trok voor het eerst aandacht met haar freestyle-video’s, die erg populair waren op sociale media. Toch raakte ze vooral bekend met de virale term “hot girl summer”. De uitdrukking ging zo hard op sociale media dat ze hem officieel als merk liet registreren. Volgens haar betekent het “vrouwen en mannen die ongegeneerd zichzelf zijn en samen een leuke tijd beleven”. Ze schreef er een gelijknamig lied over met rappers Nicki Minaj en Ty Dolla $ign.

Toch duurde het tot 2020 voor Megan Thee Stallion haar echte commerciële doorbraak kende. Ze bracht haar debuutalbum Good News uit, dat op lovende kritieken werd onthaald. De remix van het nummer ‘Savage’ met Beyoncé was een instant hit, mede dankzij een virale TikTok-dans.

De samenwerking leverde haar een Grammy voor beste rapsong op. Ook de samenwerking met rapper Cardi B voor ‘WAP’, een ode aan de vrouwelijke seksualiteit, was een voltreffer: het nummer brak het record van de meeste streams in de eerste zeven dagen na de release.

De foto waar veel om te doen was deze week: Megan Thee Stallion hand in hand met Romelu Lukaku op het trouwfeest van voetbalster Lautaro Martinez.Beeld Photo News

Fans noemden de song het toppunt van feminisme, conservatieve critici vonden hem abominabel. Maar één ding was zeker: ‘WAP’ rolde te midden van de lockdown over de tongen.

De rapper klom pijlsnel op tot de top van de Amerikaanse hiphopscene. In 2020 bestempelde het magazine Time haar in zijn jaarlijkse lijst als een van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. Ze mocht als tweede vrouwelijke rapper ooit de Grammy voor beste nieuwe artiest in ontvangst nemen, die ze opdroeg aan haar overleden moeder. “Ik weet dat ze over me waakt en trots op me is. Zij en mijn vader hebben me gemaakt en altijd gesteund.”

Muzikale pauze

Haar tweede studioalbum, Traumazine (2022), toonde een persoonlijker kant. In een interview met Apple Music zei ze: “Het is de eerste keer dat ik erachter kom hoe ik mezelf kan uitdrukken. Ik wil mijn verhaal vertellen.”

In het nummer ‘Anxiety’ vertelde ze over haar worsteling met mentale problemen, en op ‘Not Nice’ rapte ze over het racisme waarmee ze te maken krijgt. “Mijn huid is niet licht genoeg/ Mijn dialect is niet wit genoeg”, klonk het.

Buiten de muziekindustrie focuste Megan Thee Stallion op haar studies: ze rondde met succes een bachelor gezondheidsmanagement aan de universiteit van Texas af. En ze besloot een muzikale pauze in te lassen. “Fans kunnen nieuwe muziek verwachten als ik me beter voel”, vertelde ze aan InStyle. “De muziek- en entertainmentindustrie is hard werk.”

De rapper vindt het belangrijk tijd vrij te nemen, zodat ze een burn-out kan voorkomen. Een tripje naar het Comomeer in Italië aan de zijde van Lukaku bleek de ideale ontspanning. “Het leven draait om balans.”