Gaddefors (Groningen) probeert Delalieux het scoren te beletten.© Serge Minten

Limburg United neemt optie op halve finale na zege tegen Groningen: “Maar zullen die bonus van twintig punten nodig hebben”

Met een sterke prestatie speelde Limburg United een mooie bonus bij mekaar in een sfeervolle Alverberg (87-67). Zaterdag trekt het naar Groningen met als inzet een plaats in de halve finale tegen Oostende.

Guy Volders

Na een gelijkopgaande start (7-7 na 3’) sloeg United een kloof via Cale: 22-16. Delalieux zorgde voor een 10-puntenkloof bij 38-28 (17’). Stein (3x3) driepunterde Limburg naar 46-32, waarna Desiron de ruststand vastlegde: 48-32. “In de eerste drie quarters werden de taken prima uitgevoerd. Mijn starting five voelde de match goed aan en zat in een prima flow. Daardoor wisselde ik vandaag niet zo veel”, gaf coach Westphalen mee. “Ik ben die jongens dan ook blijven brengen, al ben ik ook best tevreden met de energie die de wisselspelers brachten als ze invielen.”

Controle

In de tweede helft ging de thuisploeg op zijn elan verder. Zowel aanvallend als verdedigend behield het de controle over de wedstrijd. De Amerikaanse tandem Cale-Stein scoorde naar hartenlust: via 63-41 (25’) kwam er bij 74-48 (32’) het grootste verschil op het bord. Groningen milderde met enkele bommen (78-58) waarna coach Westphalen een time-out nam. De Zeeuw zorgde met een driepunter voor 80-58, maar de Nederlanders verkleinden de kloof opnieuw tot onder de 20 punten (85-67). Topschutter Delalieux had echter het laatste woord: 87-67.

“In de slotfase nam ik verschillende time-outs, omdat de vermoeidheid wat begon toe te slaan”, gaat Westphalen verder. “Zo trapten we niet in de val van Groningen. Ook al lieten we ons op een paar verkeerde acties betrappen. Toch behielden we het overzicht. Het komt er nu op aan om voldoende rust te nemen voor de terugmatch van zaterdag. De twintig punten bonus zullen we nodig hebben. Het is nooit een geschenk om in de Martini Plaza te gaan spelen. In de kleedkamer heb ik gezegd dat we met dezelfde attitude naar Groningen moeten trekken. Ik verwacht van mijn spelers dat ze daar hetzelfde spel proberen te brengen en voor winst gaan.”

QUARTERS: 26-19, 22-13 (48-32), 23-16 (71-48), 16-19.

HUBO LIMBURG UNITED: CALE 9+5, DELALIEUX 14+8, DESIRON 4+9, HAMMONDS 3+3, STEIN 14+7, Lesuisse 4+2, De Zeeuw 0+5, Dedroog 0+0, Dammen 0+0.

DONAR GRONINGEN: MAGDEVSKI 2+5, GADDEFORS 2+5, BRANDWIJK 6+0, BRANCH 11+3, MOUNCE 4+14, Hollanders 3+3, Olisemeka 4+2, Williams 0+3, Schaftenaar 0+0.

Cliff Hammonds: “We zijn nog maar halfweg”

Coach Westphalen haalde in aanloop naar de wedstrijd aan dat Groningen vooral in de rebound sterker is. Maar donderdagavond waren de Limburgers de evenknie van de Nederlanders (29-30). “We hebben het daar in de voorbereiding inderdaad over gehad”, aldus kapitein Cliff Hammonds. “Vandaag konden we ons wel goed verweren onder de borden. In de laatste minuten kregen we het wat moeilijker, toen bij ons enkele shots niet meer binnenvielen. Dat kwam vooral omdat Groningen niet opgaf. We moeten de focus langer kunnen houden, niet enkel de eerste drie quarters. Als we even hard werken in de terugwedstrijd, dan moet het net als in de vorige ronde tegen Mechelen lukken om ook in Groningen te winnen. We beginnen die match alsof het opnieuw 0-0 is. Dat Groningen na de nederlaag in de Nederlandse finale vandaag voor de tweede keer in een week tijd een mentale dreun heeft kregen? Dat mogen we niet in ons hoofd steken.” (jope)

Aangeboden door onze partners