CD&V-voorzitter Mahdi neemt het in Tiktok-video op voor Acid, Peter De Roover verbijsterd: “Ik kan dit niet geloven”

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi trekt op Tiktok fel van leer tegen wat hij de “heksenjacht” noemt op Youtuber Nathan Vandergunst, beter bekend als Acid. Peter De Roover, N-VA-fractieleider in de Kamer, reageert verbijsterd: “Ik dacht eerst dat de video namaak was.”

(lob, joro)

“Ge moet mij ne keer uitleggen hoe het komt dat er een heksenjacht wordt georganiseerd op Acid terwijl die eigenlijk niets anders doet dan wat de journalistiek iedere dag doet. Vaak heb je al namen, foto’s en zelfs de horoscoop van iemand die nog niet eens schuldig is bevonden, terwijl in dezen de schuld wel bewezen is.”

In de korte video op Tiktok schakelt Mahdi daarna prompt nog een versnelling hoger wanneer hij zegt dat “de straffen die Acid mogelijks kan krijgen, blijkbaar bijna hoger oplopen dan de werkstrafjes die de Reuzegommers hebben gekregen”.

“Dus wanneer vandaag heel wat mensen klagen over klassenjustitie, over het feit dat voor de ene groep blijkbaar heel veel kan en voor de andere helemaal niets, en je denkt dat probleem op te lossen door Acid te straffen, dan hebt ge helemaal niks begrepen.”

Dat een partijvoorzitter zich op die manier uitlaat over een rechterlijke uitspraak en neerbuigend spreekt over “werkstrafjes” is ongezien. Hij gaat daarmee dwars in tegen minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Die riep donderdag net op tot sereniteit. “Ik heb de broer en schoonzus van Sanda Dia ontmoet. Zij toonden een enorme waardigheid, zij zijn niet uit op wraak. We mogen ons niet laten verleiden tot Tiktok-justitie.”

In het parlement benadrukte Van Quickenborne dat een arrest van meer dan honderd pagina’s niet samengevat kan worden in een tweet en dat Justitie de verantwoordelijkheid heeft om het vonnis goed uitgelegd te krijgen.

Peter De Roover: “Ik kon het niet geloven”

Het fragment werd donderdagavond getoond in het debatprogramma De Afspraak. Peter De Roover, die te gast was, wist niet wat hij had gezien. “Ik dacht eerst dat het namaak was. Dit kon ik niet geloven. En ik moet zeggen dat heel wat CD&V-collega’s er ook van opkeken.”

De Roover bracht in herinnering dat de post van Justitie jarenlang was ingevuld door een partijgenoot van Mahdi, Koen Geens. “Ik vind dat je als politicus toch een klein beetje moet opletten. Sommige politici willen graag de populaire uithangen. Maar als je jezelf niet meer een bepaalde grens oplegt, dan denk ik dat je in je eigen staart gaat bijten.”

De Roover werd bijgetreden door een andere studiogast Joris Van Cauter, een van de advocaten op het proces. “Dit is zéér kwalijk. Hij voedt hiermee de complottheorieën met uitspraken over ‘klassenjustitie’. Daarmee ga je het geloof in de instellingen aantasten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER