CD&V-voorzitter Mahdi klaagt "heksenjacht op Acid" aan in TikTok-filmpje, Reuzegom-advocaat: "Olie op het vuur"

Sammy Mahdi, voorzitter van CD&V, klaagt in een TikTok-filmpje de "heksenjacht op Acid" aan. De populaire YouTuber deelde een video waarin hij namen van Reuzegommers vermeldde en werd daarvoor tijdelijk verbannen van het platform. De video werd druk besproken, ook in het kamp van de Reuzegommers, en er zijn zelfs advocaten die juridische stappen overwegen. Mahdi gooit met zijn reactie "olie op het vuur", aldus Reuzegom-advocaat Joris Van Cauter in "De afspraak". "Ik wil luisteren naar de frustraties en het politieke debat aangaan", reageert Mahdi.

"Je moet mij eens uitleggen hoe het komt dat er een heksenjacht wordt georganiseerd op Acid terwijl die eigenlijk niks anders doet dan wat de journalistiek elke dag doet." Zo start Sammy Mahdi zijn relaas in een TikTok-video met als bijschrift "Wat ik denk".

Mahdi klaagt aan dat in de traditionele media vaak "volledige horoscopen opduiken" van mensen die nog niet schuldig zijn bevonden, maar dat in de zaak Reuzegom - waar de schuld wel al bewezen is - geen namen genoemd worden. 

BEKIJK - De video van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi op TikTok:

"Werkstrafjes"

Mahdi brengt daarmee dezelfde boodschap als de populaire YouTuber Acid die een week verbannen werd van YouTube omdat hij een video postte waarin hij de namen van enkele Reuzegommers noemde. De CD&V-voorzitter begrijpt niet dat "de straffen die Acid mogelijk kan krijgen, bijna hoger oplopen dan de "werkstrafjes" die de Reuzegommers hebben gekregen".

Volgens Peter De Roover, fractieleider voor oppositiepartij N-VA in de Kamer, gaat Mahdi over de schreef. "Een politicus wil graag de populaire uithangen, maar als je jezelf geen grenzen oplegt, bijt je in je eigen staart", aldus De Roover. 

Joris Van Cauter, één van de advocaten van de Reuzegommers, gaat nog een stap verder. "Dit is zeer kwalijk, Sammy Mahdi voedt hier de complottheorieën. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar hij zegt eigenlijk: dit is klassenjustitie."

BEKIJK - "Sammy Mahdi gooit olie op het vuur", zegt Reuzegom-advocaat Joris Van Cauter in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Sammy Mahdi: "Twee maten en gewichten"

Quinten Thollembeek, de student die gisteren een stil protest in Leuven organiseerde omdat hij het niet eens is met de straffen die de Reuzegommers hebben gekregen, sluit zich in "De afspraak" wel aan bij Mahdi. Op dat protest in Leuven zijn heel wat mensen samengekomen die het vertrouwen in het Belgische rechtssysteem kwijt zijn: ook zij spreken over "klassenjustitie". 

Het woord "klassenjustitie" neemt Mahdi zelf niet in de mond, maar hij begrijpt wel dat anderen dat doen. "Ik heb in die video vooral de frustratie aangeklaagd die veel mensen voelen", reageert hij na de uitzending van "De afspraak". "Ze hebben op dit moment het gevoel dat er twee maten en gewichten zijn en ik begrijp die frustratie."

"Ik denk dat het niet onlogisch is dat de politiek mee nadenkt over een proportionele straf en dat de vergelijking tussen wat Acid boven het hoofd hangt en wat de Reuzegommers hebben gekregen toch wel wringt", voegt hij er vanmorgen aan toe in "De ochtend" op Radio 1. "Ik wil niet zeggen dat ik de beslissing van de rechter wil terugdraaien, die moet je respecteren. Maar het is aan de politiek om het maatschappelijke debat te voeren over hoe je omgaat met bepaalde zaken die door een rechter worden beslist."

BELUISTER - Het volledige gesprek met Sammy Mahdi (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1:

Over hoe de media omgaan met de zaak - het al dan niet noemen van de namen van de Reuzegommers - wil Mahdi duidelijke regels en transparantie. "Je zou denken dat de lijn vrij duidelijk en consequent wordt toegepast, maar in de feiten moet ik vaststellen dat dat niet altijd het geval is. Je moet de discussie daarover voeren. Ik denk dat het belangrijk is om transparantie te krijgen."

Ook privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert pleitte gisteren in "Terzake" voor een consequente houding van de media op het vlak van namen noemen van veroordeelden. Ofwel noem je ze altijd, ofwel nooit.

BEKIJK - Privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert doet in "Terzake" een opvallende oproep:

Videospeler inladen...

Mahdi benadrukt nogmaals de kernboodschap van zijn TikTok-video. "Als je de problemen wil oplossen, moet je niet de pijlen richten op een YouTuber die met namen naar buiten komt, maar dan moet je kijken naar een structurele aanpak: wat is de beste aanpak wanneer iemand schuldig wordt bevonden?"

Volgens hem gooit dus hij helemaal geen olie op het vuur. "Ik denk niet dat je olie op het vuur gooit, als je probeert om de frustratie die bij veel mensen bestaat over een ongelijke behandeling te capteren en een maatschappelijk debat te voeren. Ik denk dat je zo toont dat je wil luisteren en het politieke debat wil aangaan."

Meest gelezen