LIVE – Spaarrente van 2,5 procent, Arbeidsmarkt VS blijft krap, NBB kant zich tegen verplichte verhoging spaarrente,

17.58 – Bel20 wint ruim 2 procent

De Eurostoxx50 won vandaag 1,6 procent en de Bel20 deed er zelfs 2,3 procent bij.

  • Binnen de Bel20 waren Sofina en Aperam de grootste stijgers met koerswinsten van 4,6 en 3,9 procent. 
  • Geen enkel aandeel in de hoofdindex eindigde in het rood.

17.22 – Fed onder druk om rente te verhogen

Powell – Al Drago/Bloomberg via Getty Images

Uit het maandelijkse jobrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid blijkt dat er in mei meer jobs zijn bijgekomen dan verwacht (zie bericht van 15.31 uur). Daardoor neemt de druk op de Federal Reserve toe om later deze maand een vervolg te geven aan de renteverhogingen.

  • Binnen de Fed zijn de meningen over de volgende rentestap verdeeld, bleek uit de notulen van de jongste rentevergadering. Sommige bestuursleden zijn voorstander van meer verhogingen, terwijl anderen een pauze willen inlassen. 
  • Veel zal afhangen van de gegevens waarover de Fed zal beschikken op de volgende vergadering binnen twee weken, waaronder dus het jobrapport. Er volgt nog één belangrijk cijfer: de inflatie. Op 13 juni komen we te weten in welke mate het leven aan de overkant van de Atlantische Oceaan duurder is geworden.

? Verdiep je hier in onze analyse.

16.37 – Santander pakt uit met nieuwe renteverhogingen

De internetbank Santander verhoogt de spaarrentes op alle spaarboekjes in ons land.

  • De rente op de Vision-rekening stijgt van 1,25 procent naar 1,50 procent.
  • De bank sleutelt ook aan de rente op de Vision+-rekening. Die stijgt van 1,75 procent naar 2,25 procent.
  • De renteverhoging die het meeste in het oog springt, is die van Vision Max. Santander verhoogt het spaartarief van 2 naar 2,5 procent. Die spaarvergoeding geldt enkel voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart.

? Wil je meer weten? Lees dan zeker dit stuk.

15.43 – Wall Street wint terrein ondanks krappe arbeidsmarkt

De beleggers laten zich niet afschrikken door het Amerikaanse jobrapport. De Dow Jones en de Nasdaq winnen na tien minuten handelen 1,15 procent. De S&P500 doet er 1,05 procent bij.

15.31 – Amerikaanse arbeidsmarkt blijft krap

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei veel sterker toegenomen dan verwacht, leren cijfers van de Amerikaanse ministerie van Arbeid.

  • Afgelopen maand was er sprake van een banengroei van 339.000. De markt had een stijging van 190.000 banen verwacht.
  • De werkloosheid kwam in mei uit op 3,7 procent. Dat was in april 3,4 procent. Economen rekenden op een stijging tot 3,5 procent.
  • De verdiensten per uur stegen afgelopen maand met 0,11 dollar naar 33,44 dollar. Op jaarbasis bedroeg de loongroei 4,3 procent. Economen rekenden op 4,4 procent.

15.20 – Musk opnieuw de rijkste ter wereld

Elon Musk heeft zijn positie als rijkste persoon ter wereld heroverd.

  • Musk zit op een fortuin van ongeveer 192 miljard dollar en doet daarmee 7 miljard beter dan de Fransman Bernard Arnault van het luxeconcern LVMH. Deze laatste zag de beurswaarde van zijn imperium dalen na tegenvallende resultaten in China.
  • Zoals uit de Bloomberg Billionaires Index ? blijkt, blijft technologie de wereld van de rijken domineren.

Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, Vlaanderens best gelezen nieuwsbrief. Schrijf u hier in

15.13 – “Iran bouwt nucleaire faciliteit die onbereikbaar is voor Amerikaanse Bunker buster-bom”

Satellietfoto’s suggereren dat Iran een nucleaire faciliteit ontwikkelt in de buurt van een bestaande verrijkingslocatie. Het land zou zo in enkele dagen een atoombom kunnen produceren, schrijft The Economist.

  • De faciliteit in het Zagrosgebergte lijkt meerdere ingangen te hebben en kan geavanceerde centrifuges herbergen die voldoende verrijkt uranium kunnen produceren voor een nucleaire doorbraak.
  • Het complex zou tot 90 meter onder het oppervlak gebouwd zijn, waardoor het buiten bereik komt van de Amerikaanse GBU-57 Bunker buster-bom, ontworpen om doelen tot 60 meter onder de grond te kunnen penetreren.

Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, Vlaanderens best gelezen nieuwsbrief. Schrijf u hier in

14.24 – Nieuwe Arco-rechtszaak loopt vertraging op

De nieuwe Arco-rechtszaak van het advieskantoor Deminor loopt door procedurekwesties vertraging op. Het kantoor heeft de gedetailleerde informatie nodig van 18.000 coöperanten nodig. Deminor vraagt daar al sinds december naar, maar kreeg pas woensdag een klein deel van de gevraagde gegevens, de attesten van aandeelhouderschap van zo’n 2.000 coöperanten. Dat meldt De Tijd.

  • Arco is ervan overtuigd dat het de andere informatie voor alle 18.000 coöperanten, zoals de exacte bedragen van de beleggingen en de dividenden, niet moet overmaken. Het is nu aan de rechtbank om met een tussenvonnis uit te maken welke informatie Arco moet bezorgen aan Deminor. 

14.17 – In Noorwegen is de EV-toekomst al een feit

Noorwegen is toonaangevend in de verschuiving naar elektrische voertuigen. Ruim 90 procent van de nieuwe autoverkopen in het land zijn nu elektrisch, blijkt uit berekeningen van de OFV ( Opplysningsrådet for veitrafikken).

  • In 2025 zal Noorwegen stoppen met de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren. De rest van de EU hoopt dat tegen 2035 klaar te spelen.

? Wil je meer weten? Lees er hier alles over.

12.38 – Bel20 rondt kaap van 3.600 punten

De Europese beurzen zijn goed op weg om de handelsweek met een positieve noot af te sluiten. De Eurostoxx50 noteert 1,2 procent in de plus en de Bel20 doet er zelfs 1,55 procent bij. Daarmee rondt de Belgische sterindex opnieuw de kaap van 3.600 punten.

  • Algemeen valt op dat de vastgoedaandelen op de Brusselse beurs vandaag een goede beurt maken. Aedifica stijgt 4,5 procent en Cofinimmo 3,3 procent.
  • Umicore wordt 3,2 procent duurder.
  • Momenteel zijn er geen dalers in de Bel20.

11.41 – NBB zegt neen tegen verplichte verhoging spaarrente

Pierre Wunsch – (Photo by JAMES ARTHUR GEKIERE/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

De Nationale Bank van België (NBB) geeft een negatief advies voor het wetsvoorstel van Vooruit om de spaarrente te koppelen aan de vergoeding die de banken krijgen bij de Europese Centrale Bank (ECB). De monetaire instelling waarschuwt dat dat de financiële stabiliteit van de banken in gevaar kan brengen.

  • “De spaarrekeningen zijn een belangrijke bron voor de financiering van de leningen aan Belgische huishoudens en ondernemingen”, klinkt het. “Het behoud van het stabiele karakter van die deposito’s is daarom belangrijk voor zowel de financiële intermediatie in België als voor de stabiliteit van het Belgisch financieel systeem.”

Meer weten? Lees er alles over in dit artikel.

10.30 – Colruyt rondt de verkoop van DATS 24 aan Virya Energy af

Colruyt Group en Virya Energy hebben een akkoord bereikt om DATS 24 volledig onder te brengen in de energieholding Virya Energy. Dit maakte Colruyt vrijdagochtend bekend.

  • Deze transactie zal naar verwachting een beperkte éénmalige impact op het nettoresultaat van het boekjaar 2023/24 bij Colruyt hebben.
  • De transactie is gebaseerd op een ondernemingswaarde van 56 miljoen euro. Dit bedrag kan nog positief beïnvloed worden door een earn-out regeling van maximaal 11 miljoen euro.
  • Op 25 oktober 2022 kondigde Colruyt Group de intentie aan om de energieactiviteiten van DATS 24 en Virya Energy samen te brengen. Deze transactie is nu dus gefinaliseerd.

09.40 – Twitters hoofd van trust & safety neemt ontslag

Twitters hoofd van trust & safety, Ella Irwin, vertelde donderdag aan Reuters dat ze haar ontslag heeft ingediend bij het sociale mediabedrijf.

  • Irwin was slechts sinds juni 2022 aan de slag bij Twitter en kreeg in november de leiding over het trust & safety-team, nadat haar voorganger Yoel Roth zijn ontslag had ingediend.
  • Ze was verantwoordelijk voor de moderatie van content op het platform. Sinds Elon Musk Twitter kocht, krijgt het bedrijf te kampen met kritiek vanwege een ogenschijnlijk laxere houding op vlak van content management.

09.04 – Opnieuw hogere opening op Brusselse beurs

De Bel20 index is vrijdagmorgen hoger geopend op 3.568,62 punten, na donderdag te zijn gesloten op 3.551,92 punten.

  • Binnen de Bel20 was Aperam met een koerswinst van 1,7 procent de sterkste stijger. Ook D’Ieteren en Umicore konden in de opening winsten van meer dan 1 procent laten zien. Galapagos en Argenx waren de enige dalers, maar met slechts 0,1 procent.
  • Colruyt Group rondde de verkoop van DATS 24 aan Virya Energy af en opende 0,3 procent hoger. Econocom en Euronav stonden als mid caps bij de opening beiden ruim 3 procent in de plus. Orange Belgium daalde 0,9 procent.
  • Bij de small caps viel Biotalys op met een winst van ruim 4 procent.

08.43 – Musk en het Pentagon begraven de strijdbijl over Starlink in Oekraïne

SpaceX, het bedrijf van Elon Musk achter het Starlink-systeem, zal gefinancierd worden door de Amerikaanse regering om zijn satellieten boven Oekraïne te blijven inzetten.

  • Het Pentagon zal terminals rechtstreeks van Starlink kopen, maar heeft niet bekendgemaakt hoeveel of voor welke prijs.
  • Internetconnectiviteit via satellietnetwerken, zoals het Starlink-systeem, is essentieel voor Oekraïne. Het maakt veilige internettoegang mogelijk in gebieden waar andere infrastructuur is afgesneden of vernietigd, en het maakt het gebruik van drones en militaire communicatie veel betrouwbaarder.

07.36 – Dondert Rivian uit de Nasdaq-100?

Volgens JP Morgan Securities zou producent van elektrische wagens Rivian binnenkort uit de Nasdaq 100-index kunnen worden verwijderd, nadat de aandelenkoers met meer dan 90 procent is gedaald ten opzichte van hun recordniveau. Dit zou naar verwachting in juni gebeuren.

  • De Nasdaq 100-index meet de prestaties van de 100 grootste niet-financiële bedrijven die aan de Nasdaq genoteerd zijn.
  • De kleinste bedrijven, met een weging van minder dan 0,1 procent van de index gedurende twee opeenvolgende maanden, worden doorgaans uit de Nasdaq 100-index verwijderd.

06.57 – Uitstel Amerikaans schuldplafond nu ook goedgekeurd door Senaat

Nadat eerder het Huis van Afgevaardigden wetgeving inzake het schuldplafond goedkeurde, heeft nu ook de andere kamer van het Amerikaans Congres, de Senaat, het wetsvoorstel aanvaard.

  • Amerikaanse senatoren hebben het voorstel donderdag met 63 tegen 36 goedgekeurd. Nu moet het enkel nog door Joe Biden ondertekend worden. De president was een van de architecten van de deal, samen met de Republikeinse voorzitter van het Huis, Kevin McCarthy.
  • Leden van het Huis van Afgevaardigden van beide partijen stemden woensdag al op het voorstel, dat uiteindelijk werd goedgekeurd door 314 aanwezigen, tegenover 117 volksvertegenwoordigers die tegen stemden. 
  • Lees hier meer.
Meer