Direct naar artikelinhoud
NieuwsReuzegom

► ‘Het past niet dat een politicus een rechter aanvalt’: kritiek op Sammy Mahdi’s verdediging van YouTuber die namen Reuzegom-leden bekendmaakte

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi op TikTok. Rechts: YouTuber Acid deelt identiteit Reuzegommers in vlog.Beeld RV

Er komt alsmaar meer kritiek op cd&v-voorzitter Sammy Mahdi voor het TikTok-filmpje dat hij publiceerde waarin hij YouTuber Acid verdedigt nadat die namen van Reuzegom-leden bekendmaakte.

en

Video wordt geladen...

“Wat ik denk van heel die Reuzegomaffaire? Je moet mij eens een keer uitleggen hoe het komt dat er een heksenjacht georganiseerd wordt op Acid, terwijl hij niets anders doet dan wat de journalistiek dagelijks doet”, zegt Mahdi in een TikTok-video.

De populaire YouTuber Acid deelde woensdagnamiddag een video met zijn honderdduizenden volgers waarin de namen en foto’s van enkele Reuzegommers uitgelicht worden. Nathan Vandergunst - zoals hij echt heet - werd ervoor op de vingers getikt door YouTube. Het bedrijf haalde de video offline en Acid mag een week lang geen nieuwe video’s posten.

De neergehaalde video blijkt echter de laatste druppel te zijn in de onvrede die bij heel wat mensen heerst sinds de uitspraak in de zaak-Sanda Dia. Online krijgt Acid veel steun, ook van Cd&v-voorzitter Mahdi.

“Vaak heb je gewoon al namen, foto's en bijna een horoscoop van iemand, terwijl die nog niet eens schuldig is bevonden. Terwijl in deze de schuld denk ik wel bewezen is”, zegt Mahdi op sociale media. Verder hekelt de partijvoorzitter ook nog dat de straffen die Acid nu mogelijk kan krijgen, “blijkbaar bijna hoger oplopen dan de werkstrafjes” die de Reuzegommers hebben gekregen. Hij verwijst daarmee naar een mogelijk aanklacht voor laster en eerroof, maar het is nog niet duidelijk of er effectief een klacht tegen de YouTuber ingediend zal worden.

Mahdi zegt er begrip voor te hebben dat er veel onvrede is over klassenjustitie sinds de uitspraak rond de dood van Sanda Dia. “Als je denkt dat je dat probleem oplost door Acid te straffen, dan begrijp je er helemaal niets van”, zegt Mahdi nog.

Waarom De Morgen niet overgaat tot identificatie van de oud-Reuzegommers

Achttien oud-leden van Reuzegom kregen vandaag hun straf. De Morgen kiest er voor om hen, gezien de aard van het arrest, niet bij naam te vernoemen.

Na jaren heeft het proces rond de dood van Sanda Dia (20) een besluit gekregen. Achttien oud-leden zijn zojuist door de rechter veroordeeld tot werkstraffen. Zij gaan vrijuit voor het zwaarste deel van de aanklacht.

Aangezien de rechters werkstraffen hebben opgelegd, bewaken we de anonimiteit en gebruiken we initialen en/of bijnamen, zoals we dat ook in de aanloop naar en tijdens het proces zelf deden.

Complotten

De rector van de Universiteit Gent, Rik Van de Walle, reageerde op sociale media alvast met ongeloof op Mahdi’s boodschap en neemt het hem kwalijk dat complotdenkers zo “gevoed” worden. “Dat u dit ook nog eens doet als voorzitter van een beleidspartij, maakt uw ‘bijdrage’ tot het debat des te triester”, aldus Van de Walle.

Pol Deltour, de nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, betreurt dat cd&v-voorzitter Sammy Mahdi “de media mee in bad sleurt”. Volgens hem geeft Mahdi “de indruk dat de media samen met justitie deel zijn van een soort klassecomplot om de mensen van Reuzegom te beschermen.” Deltour: “Het is vrij correct wat de media in deze zaak hebben gedaan. De berichtgeving was erg uitgebreid, je kunt niet zeggen dat de pers in een complot zit om de zaak toe te dekken. Ook aan het arrest zelf is veel aandacht besteed.”

Deltour zegt de kritiek dat de media niet altijd even consequent zijn “ergens wel te begrijpen”. Maar dat de veroordeelden in de zaak-Sanda Dia niet bij naam genoemd worden, is volgens hem niet uitzonderlijk. “Bovendien hebben alle ‘mainstream media’ hier los van elkaar de keuze gemaakt om geen namen te noemen. Dat bewijst dat hierover is nagedacht.”

Dat de rechters “vrij milde straffen” hebben uitgesproken, dat het om jonge mensen gaat die een tweede kans verdienen en dat het geen publieke figuren zijn, zijn volgens Deltour zaken die door media in overweging genomen zijn. “Dit was hier een heel redelijke keuze.”

Eerder op donderdag had minister van Justitie Vincent van Quickenborne (Open Vld) nog opgeroepen tot sereniteit. “We mogen ons niet laten verleiden tot TikTok-justitie”, klonk het. Ironisch genoeg gebruikte Mahdi enkele uren later juist dat platform om zijn kritiek te uiten.

Van Quickenborne heeft inmiddels gereageerd op de uitlatingen van de cd&v-voorzitter: “Het past niet dat een politicus een rechter aanvalt. Dat is een fundamenteel probleem, want het tast de geloofwaardigheid van de rechtstaat aan. Dat tast ook rechters aan, want rechters zullen nu misschien schrik krijgen om bepaalde uitspraken te doen. Daarmee komt de democratie op de helling te staan. Er is in de middeleeuwen ooit een periode geweest waarin politici recht spraken, waar ze voor een volkstribunaal mensen veroordeelden. Mensen werden op een plein gebracht en er werden stenen gegooid. Dat plein heet vandaag TikTok of YouTube, en de brandstapel wordt aangestoken door bepaalde politici.”

Lees ook

Waarom het onbegrip na het proces niet gaat liggen: ‘Reuzegommers in kwetsbare posities? Da’s de zaken omdraaien’

Bladeren harken en bloempjes planten: werkstraffen en boetes voor 18 Reuzegommers na de dood van Sanda Dia

Vrijdagochtend probeerde Mahdi zijn standpunt nog te nuanceren op Radio 1 door te zeggen dat hij de rechterlijke macht wel degelijk respecteert en dat het “zeker niet de bedoeling is om de uitspraak van de rechtbank terug te draaien”. Hij bleef er wel bij dat de straffen die volgens hem boven het hoofd van Acid hangen, buitenproportioneel zijn in vergelijking met die van de Reuzegommers.

“Of ik nu olie op het vuur heb gegooid? Ik denk dat er al veel olie rond en op het vuur was. En de manier waarop er nu met Acid wordt omgegaan gooit alleen maar meer olie op het vuur”, concludeerde de partijvoorzitter.

Sanda Dia stierf in 2018 bij een uit de hand gelopen studentendoop. Achttien beklaagden, allemaal leden van studentenclub Reuzegom, werden schuldig bevonden aan onopzettelijke doding, onterende behandeling en inbreuken op de dierenwelzijnswet. Ze werden veroordeeld tot werkstraffen tot 300 uur en 400 euro boete.

Waarom De Morgen niet overgaat tot identificatie van de oud-Reuzegommers

Achttien oud-leden van Reuzegom kregen vandaag hun straf. De Morgen kiest er voor om hen, gezien de aard van het arrest, niet bij naam te vernoemen.

Na jaren heeft het proces rond de dood van Sanda Dia (20) een besluit gekregen. Achttien oud-leden zijn door de rechter veroordeeld tot werkstraffen. Zij gaan vrijuit voor het zwaarste deel van de aanklacht.

Aangezien de rechters werkstraffen hebben opgelegd, bewaken we de anonimiteit en gebruiken we initialen en/of bijnamen, zoals we dat ook in de aanloop naar en tijdens het proces zelf deden.