Chuck Schumer, meerderheidsleider van de Senaat
2023 Getty Images

Ook Senaat VS keurt verhoging schuldenplafond goed, wanbetaling afgewend

Een meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft gestemd voor de verhoging van het schuldenplafond van de federale overheid. Zowel bij Democraten als Republikeinen stemde een ruime meerderheid voor. De schuldenlast mag tot 1 januari 2025 boven het eerder vastgestelde plafond van 31,4 biljoen dollar uitkomen. Hierdoor werd voorkomen dat de Verenigde Staten zonder geld zouden komen zitten.

Na het Huis van Afgevaardigden heeft nu ook een meerderheid in de Amerikaanse Senaat ingestemd met het wetsvoorstel om het schuldenplafond van de federale overheid te verhogen. Hierdoor mag de schuldenlast van de Amerikaanse regering boven het eerder vastgestelde plafond van 31,4 biljoen dollar stijgen, en dat tot na de presidentsverkiezingen van 2024.

Volgens de Amerikaanse wetgeving is er een maximum aan het bedrag dat de overheid mag lenen. Moet de staatsschuld verder verhoogd worden, dan moet ook de limiet omhoog. Zonder verhoging dreigt een bankroet voor de Verenigde Staten en kunnen bijvoorbeeld ambtenaren geen salaris meer krijgen. Als de Verenigde Staten zonder geld zouden komen zitten, zou dat ook rampzalige gevolgen hebben voor de wereldeconomie.

Van de senatoren stemden 63 voor en 36 tegen. De wet kan nu ondertekend worden door president Biden, die het al een "grote overwinning voor onze economie en het Amerikaanse volk" noemde. Aanstaande maandag 5 juni is de deadline. 

Afgelopen weekend bereikte president Biden een voorlopig akkoord met de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy.  Toch was er zowel bij conservatieve Republikeinen als progressieve Democraten tegenstand. 

De Republikeinen willen vooral dat de overheid minder geld uitgeeft, bijvoorbeeld voor klimaat. Ze eisten ook strengere controles voor mensen die een uitkering ontvangen.

Volgens de Democraten moet de Amerikaanse regering meer doen voor studenten die hun dure studentenleningen niet kunnen betalen. Beide partijen zijn het wel eens om de overheidsuitgaven te beperken, behalve voor defensie. Daar mag de Amerikaanse regering tot 1 januari 2025 3 procent meer uitgeven.  

Wat zijn de belangrijkste elementen van de nieuwe wet over de verhoging van het schuldenplafond?

  • De schulden mogen hoger oplopen dan het eerder vastgelegde plafond van 31,4 biljoen dollar (een 1 met 12 nullen, red).
  • Overheidsuitgaven die niets met Defensie te maken hebben, zouden dit en volgend jaar niet stijgen. In 2025 gaan ze omhoog met 1 procent.
  • Het budget voor Defensie kan tot 885 miljard dollar stijgen, een stijging met 11 procent in vergelijking met het huidige budget.
  • Er wordt 80 miljard dollar vrijgemaakt voor de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, om de toepassing van wetgeving voor rijke Amerikanen te helpen implementeren.
  • Ongebruikte fondsen die eerder waren vrijgemaakt voor covid-programma's worden opnieuw opgenomen in het budget. Het zou gaan om 50 tot 70 miljard dollar.
  • Er wordt 400 miljoen dollar afgehouden van het budget voor de CDC, de Amerikaanse centra voor controle en preventie van ziektes.
  • Er komen geen veranderingen aan Medicaid, een hulpprogramma voor gezondheidsverzekeringen voor mensen met een laag inkomen.
  • Er komen regels die de goedkeuringsprocedures voor energieprojecten stroomlijnen en dus sneller laten verlopen, zowel voor klassieke als voor duurzame energie.
  • De afspraken betekenen dat het Congres zich pas na de presidentsverkiezingen in november 2024 opnieuw over een verhoging van het schuldenplafond zou moeten buigen.

Meest gelezen