Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Nationale Bank vindt het geen goed idee om banken te verplichten rente op spaarboekjes te verhogen

UPDATEDe Nationale Bank vindt een verhoging van de wettelijke minimumrente een slecht idee. Dat staat te lezen in een nieuw advies van de Nationale Bank aan federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Volgens de Bank hebben spaarders wel het recht op “een faire vergoeding”, maar kan een ingreep van de overheid “grote gevolgen hebben voor de financiële stabiliteit”.

39 reacties

  • Maria Wynendaele

    11 maanden geleden
    Wat de Nationale Bank denkt kan de bevolking gestolen worden , na zoveel jaren te zijn uitgeperst mag er een beetje uitkomen ook.
  • Raphaël Defour

    11 maanden geleden
    Denk dat de National Bank de bui ziet hangen als men de uitstaande leningen die men jaren aan lage interesten heeft moeten slijten om de economie te stimuleren nu de spaargelden merkelijk hoger moet vergoeden. Vrees dat de Nationale kas geen omvallende banken kan opvangen. Het aandeel nationale bank enkele jaren terug 2500 noteert nog 500 en het dividend 1.5€ waar nog 30% roerende voorheffing afgaat.
  • Ludo Van Uffelen

    11 maanden geleden
    De NB vindt ook dat de indexeringen van de lonen en pensioenen procentueel (2%) moet blijven in plaats van een vast bedrag voor iedereen in verhouding met de indexsstijging en dat dit in het belang is van de lagere inkomens... Zei de grote baas van de NB die tweemaal zoveel verdient als onze eerste Minister!
  • luc dierick

    11 maanden geleden
    De mop van het jaar Politiekers komen op voor de kleine spaarder jaarloon Arbeider 40 000€ Magnette P Bron Betaalde mandaten Loon Meer dan 500 000 € + alle andere voordelen Moet er nog een oplegger fijn zand zijn om in de arbeider zijn ogen te strooien
  • Marlene De Smedt

    11 maanden geleden
    Een van de redenen waarom de spaarrente niet zou kunnen verhogen is dat men de spaargelden zou gebruikt hebben om goedkope hypotheekleningen te kunnen financieren. Sparen is een kortetermijnbelegging die ten allen tijde kan stopgezet worden door de spaarder daar verleent men liefst geen langdurige leningen mee. Dat is niet het probleem van de spaarder maar van de bank die het geld van de spaarder mismeesterd heeft