© Yannick Joos

CD&V en Vooruit vormen kartel in Sint-Gillis-Waas, coalitiepartner Groen valt uit de boot

In Sint-Gillis-Waas trekken de huidige coalitiepartners CD&V en Vooruit in kartel naar de kiezer. De derde coalitiepartij Groen valt uit de boot. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2018 slaagde N-VA erin de grootste partij te worden, maar CD&V sloot een akkoord met SP.A-Groen, waardoor N-VA buiten spel werd gezet.

Bij de voorstelling van het kartel vrijdagmiddag benadrukten beide partijen de inhoudelijke overeenkomsten tussen CD&V en Vooruit en het positieve verhaal dat ze wilden schrijven voor Sint-Gillis-Waas. Maar de veranderde regels bij de gemeenteraadsverkiezingen zullen ook meegespeeld hebben. De grootste partij levert automatisch de burgemeester en mag als eerste coalitiegesprekken aangaan. Met het kartel hopen CD&V en Vooruit hun meerderheid te verzilveren en opnieuw de grootste partij in de gemeente te worden. Opmerkelijk is wel dat de derde meerderheidspartij, Groen, niet betrokken werd in het kartel.

Wie staat waar?

Huidig burgemeester Maaike De Rudder (CD&V) zal de lijst trekken, lijstduwer wordt staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V). "Als trotse burgemeester van een snelgroeiende gemeente ben ik verheugd met de samenwerking met Vooruit", verklaart De Rudder. "We hebben er bewust voor gekozen aangezien onze belangen op veel vlakken dezelfde zijn. Op die manier hopen we om de komende jaren een positieve bijdrage te kunnen leveren aan onze gemeente." Vooruit levert alvast de derde plaats op de lijst, met Katja Daman: "Dit is een mooie en grote stap voor onze lokale afdeling. We gaan voor een sociale en inclusieve gemeente en dat uit zich in een mooi en constructief programma."

Groen voelt zich bekocht

Groen voelt zich door het nieuwe kartel duidelijk bekocht. In 2018 ging Groen een kartel aan met SP.A en belandden de socialisten en groenen in de meerderheid met CD&V. Nu laten de socialisten, intussen onder de naam Vooruit, Groen vallen voor CD&V. In een schriftelijke mededeling zegt Groen verbijsterd te zijn door het nieuwe kartel. "Vooral de houding van onze kartelpartner Vooruit kunnen we moeilijk volgen. Temeer daar we op onze vraag om terug samen een kartel te vormen het antwoord kregen dat ze alleen een lijst zouden vormen. Maar ook in onze coalitiepartner CD&V zijn we zwaar ontgoocheld. (...) Dit alles wijst op opportunisme en toont dat Maaike De Rudder met CD&V kiest voor het burgemeesterschap en Vooruit voor het invullen van postjes."

Groen zegt zich ook nog te beraden of het nieuwe kartel gevolgen zal hebben voor de werking van de huidige meerderheid.

N-VA vindt dat gemeentebestuur al in campagnemodus gaat

N-VA-fractievoorzitter Koen Daniëls neemt kennis van de demarche van CD&V en Vooruit. "Het is nog bijna anderhalf jaar tot aan de verkiezingen.  Er is in Sint-Gillis-Waas nog veel werk te doen, maar het gemeentebestuur gaat al in campagnemodus. Men heeft zich duidelijk 'verenigd' in het verdelen van politieke postje, maar blaast tegelijkertijd de coalitie met Groen op. Een gemeentebestuur dat uit elkaar ligt is niet in het belang van de inwoners van onze gemeente." Volgens Daniëls vormen CD&V en Vooruit vooral een kartel omdat ze schrik hebben van het kritisch-constructieve werk van N-VA. "Wij blijven ons inzetten voor onze inwoners en de lijst komt later wel. Het is nu duidelijk wie in de gemeente bezig is met de gemeente en wie met zichzelf", besluit Daniëls. 

Meest gelezen