Feit of fabel: verbrand je sneller als je alcohol drinkt in de zon?
Nu de zon en de warmte er eindelijk zijn, schuiven we met veel plezier met een pintje aan bij de barbecue, of we installeren ons met een wijntje op een terras. Of is dat niet zo’n goed idee? Je hoort regelmatig dat je sneller verbrandt wanneer je alcohol drinkt in de zon, maar klopt dat ook? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters legt uit.
Dat insmeren met zonnecrème belangrijk is, dat weten we allemaal. Maar liefst één op de vijf Belgen krijgt nog voor hij 75 jaar wordt te maken met huidkanker. Wereldwijd gaat het zelfs om zo’n 2 tot 3 miljoen nieuwe gevallen per jaar. Dat maakt huidkanker één van de meest voorkomende kankers. Een belangrijke factor in de ontwikkeling van huidkanker is de zon, en meer bepaald de ultraviolette (UV) straling ervan. Deze straling beschadigt de cellen in onze huid en veroorzaakt mutaties in het genetisch materiaal.
Ons lichaam probeert dit natuurlijk allemaal te herstellen, maar bij veel UV-blootstelling is er soms zoveel schade, waardoor dat niet meer lukt. In dat geval sterven de huidcellen af en zetten onze bloedvaten uit om de bloedstroom te vergroten, terwijl afweercellen al de ‘rommel’ in de huid beginnen op te ruimen. Het gevolg daarvan kent iedereen al te goed: roodheid, zwelling en ontsteking. Kortom: een verbrande huid. Uiteindelijk zal de zonnebrand genezen, maar enkele beschadigde cellen met mutaties kunnen het nog overleven. Het zijn die cellen die uiteindelijk huidkanker kunnen veroorzaken.
Hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer kans dat je verbrandt?
Hoe gevoelig je bent voor een verbrande huid hangt voor een groot deel af van jouw genen. Heb je een blanke huid, lichte ogen (blauw, groen, hazel) en een lichte haarkleur, dan ben je meestal een stuk vatbaarder om te eindigen als een rode kreeft. Maar ook je gedrag speelt een rol. Zit je bijvoorbeeld veel buiten of smeer je jezelf niet in met zonnecrème, dan heeft dit natuurlijk gevolgen. Maar wat als je een frisse pint drinkt in de zon? Neemt de kans op een verbrande huid en bijgevolg op huidkanker ook toe wanneer je alcohol drinkt in de zon?
Ongeveer 1 op de 5 zonnebranden is te wijten aan het drinken van alcohol
Een Israëlische wetenschapper analyseerde de data van bijna 300.000 deelnemers van de “2004 Behavioral Risk Factor Surveillance System” en kwam tot de conclusie dat mensen die alcohol dronken vaker een verbrande huid hadden. Hoe groter de hoeveelheid alcohol, hoe groter de kans op een verbrande huid. Naar schatting zou net geen 1 op de 5 zonnebranden te wijten zijn aan het drinken van alcohol.
Ook andere wetenschappelijke studies bevestigen deze bevinding. Zo zagen onderzoekers dat het risico op twee soorten huidkanker, een basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom, toenam met 7 procent en 11 procent voor elke 10 g alcohol per dag. Wetenschappers observeerden ook meer melanomen bij personen die meer dan 20 g alcohol drinken per dag. Hoe meer je drinkt, hoe groter de kans dus.
Wie een glaasje op heeft, blijft vaak langer in de zon zitten. Ook smeer je jezelf makkelijker niet of gewoon niet opnieuw in met zonnecrème.
Onvoorzichtigheid en verlaagde bescherming
Dit zou te wijten kunnen zijn aan de onvoorzichtigheid die toeneemt na een frisse pint of een wijntje. Wie een glaasje op heeft, blijft vaak langer in de zon zitten. Ook smeer je jezelf makkelijker niet of gewoon niet opnieuw in met zonnecrème. Al is dat niet de enige mogelijke verklaring. Duitse wetenschappers toonden recent aan dat alcohol ons lichaam vatbaarder maakt voor zonnebrand. Na het drinken van een glas was de hoeveelheid UV-licht die nodig is om de huid te verbranden aanzienlijk lager in vergelijking met de proefpersonen die niets gedronken hadden. Met andere woorden: wanneer je alcohol drinkt, verbrand je sneller.
Waar dat precies aan ligt, hebben wetenschappers nog niet met 100 procent zekerheid achterhaald. Wel vermoeden ze dat er een link is met de lagere niveaus van antioxidanten, zoals carotenoïden, na het nuttigen van een drankje. Deze stoffen beschermen ons lichaam tegen de schade die UV-licht veroorzaakt. Daarnaast kunnen de bijproducten die ontstaan wanneer ons lichaam alcohol verwerkt het DNA-herstel verstoren. Wat weer voor meer beschadigde huidcellen kan zorgen. Tot slot kan alcohol zélf ook DNA-schade opleveren.
Alcohol verhoogt dus effectief de kans op het verbranden van je huid en bijgevolg het risico op huidkanker. De belangrijkste factor blijft echter blootstelling aan UV-licht. Je kan dus zeker genieten van een frisse pint, maar let dan extra op dat je goed beschermd bent tegen de zon. Een pintje én een zonnecrème op dat terras dus. Schol!
Lees ook:
Zo herken je een melanoom op tijd: “Er zat een gekke moedervlek op mijn kuit, het bleek foute boel” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”