© BELGA

Tadej Pogacar zonder rittenkoers naar de Tour, maar tilt niet aan verstoorde aanloop: “Als ik Remco was, ik ging ook naar de Tour”

Geen Ronde van Slovenië voor Tadej Pogacar (24). Dat heeft de tweevoudige Tourwinnaar bevestigd op een persconferentie vrijdagnamiddag. Pogi rijdt alleen de nationale kampioenschappen van Slovenië als voorbereiding op de Ronde van Frankrijk, die op 1 juli start in Bilbao. Zelf ziet hij daar geen graten in. “Ik ga genieten van de Tour, maar ik had Remco er graag bij gehad.”

Michaël Van Damme en Jonas Withouck

Tadej Pogacar, Tourwinnaar in 2020 en 2021 en tweede achter Jonas Vingegaard vorig jaar, is niet het type mens dat zich snel zorgen maakt. Zijn voorbereiding op de Tour is allerminst optimaal en hij schrapt ook zijn favoriete voorbereidingskoers, de Ronde van Slovenië, die hij de voorbije twee jaar reed, maar voor de Sloveense Peter Pan heeft elk nadeel zijn voordeel.

“Een Tour duurt 21 dagen, dus soms is het beter om frisser aan de start te komen”, zegt Pogacar over zijn forfait voor de Ronde van Slovenië (14-18 juni) in zijn thuisland. “Het kan eens goed zijn om lichaam en geest wat extra rust te gunnen in een druk seizoen.”

“Ik doe wel de nationale kampioenschappen (tijdrit op 22 juni, wegrit op 25 juni, red.), dat zijn ook twee wedstrijddagen. En trainen achter de motor kan ook helpen om het wedstrijdgevoel te simuleren. Ik maak mij er dus niet te veel zorgen over. In 2021 begon de Tour net als nu met pittige heuvelritten en dat ging me goed af. Je ziet dan meteen wie goed is en er is een sterke geletruidrager, dat maakt de koers minder stresserend dan wanneer je eerst vlakke etappes hebt. Ik hou van dit type Tourstart.”

Op 23 april kwam Tadej Pogacar ten val tijdens Luik-Bastenaken-Luik, waarbij twee handwortelbeentjes in zijn linkerpols brak. Het betekende het einde van een succesvol voorjaar met onder meer winst in de Ronde van Vlaanderen, de Waalse Pijl en Amstel Gold Race.

Maandag scan

De blessure verstoorde zijn Tourvoorbereiding, maar intussen is Pogacar onder meer met Tim Wellens op hoogtestage in de Sierra Nevada, waar hij trainingen op de rollen afwisselt met trainingen op de weg.

Op 11 juni onderbreekt hij de hoogtestage om een paar Tourritten te verkennen en daarna trekt hij opnieuw op hoogte, naar het Italiaanse Sestrière.

“Na een weekje rust trainde ik in de tweede week na mijn val al op de rollen”, aldus Pogacar. “Ik was erg gemotiveerd en gelukkig heb je je pols niet nodig om je benen te trainen. Ik heb kwalitatieve uren kunnen doen op de indoortrainer. Ik zie dit niet als een grote tegenslag: ik heb geen blessures aan de benen of het hoofd. De voorbije weken heb ik veel kinesitherapie gedaan en maandag moet een CT-scan tonen hoe het met mijn pols gesteld is. Maar ik heb geen noemenswaardige pijn, dus ik ga ervan uit dat het herstel voorspoedig verloopt.”

UAE stuurde kiné naar Monaco

Pogacar werd nog de dag van zijn val geopereerd en ook nu spaart Team UAE kosten noch moeite om zijn herstel optimaal te laten verlopen.

“Victor, onze kiné, is naar Monaco gekomen voor mijn revalidatie. We hebben in één week zoveel getraind dat ik een enorme boost kreeg. Hij heeft me geleerd hoe ik zonder fiets kan trainen, zoals jullie hebben kunnen zien in een filmpje op sociale media. Maar ik heb van nog specialisten en kinesisten van over de hele wereld hulp gekregen. Misschien was het dom, maar ik heb het doktersadvies om zes weken niet op de weg te fietsen in de wind geslagen”, lacht Pogacar. “Ik heb iedereen gepusht zodat ik sneller weer buiten kon. Nu ik weer op de weg kan trainen, moet ik wat meer intervalwerk doen, dat is de reden waarom ik de Ronde van Slovenië oversla.”

Met brace in de Tour?

De tere handwortelbeentjes blijven een aandachtspunt. De kans is groot dat we Tadej Pogacar tijdens de Tour nog met een soort brace rond de linkerpols zullen zien rijden.

“Tijdens de eerste trainingen op de weg lette ik enorm op om geen druk op mijn pols te zetten. Ik beperkte de buitentrainingen tot twee, drie uur. Ik draag ter bescherming een polsbrace van harde plastiek die ik kan uitdoen. Ik heb er drie: een brace voor de trainingen, een voor het dagelijkse leven en eentje dat ik later zal dragen om nog wat steun te geven aan de pols. (Lacht) Ik voel dat mijn rechterarm sterker aan het worden zodat die wat kan opvangen en elke dag verbetert de mobiliteit van mijn linkerpols. Maar misschien zal ik in de Tour nog een flexibele brace dragen die extra steun geeft. Ik hoop vooral dat ik voor de Tour weer uit het zadel kan komen om te sprinten. De pols zal nog geen 100 procent zijn, maar ik hoop de benen wel. Dat is nodig als je voor de eindzege gaat.”

Graag Evenepoel erbij

Vandaag maakte ook Remco Evenepoel zijn plannen bekend: hij zal de Ronde van Zwitserland rijden (11-18 juni), maar van de Tour de France is geen sprake. Dat vindt Pogacar jammer.

“Ik denk dat Remco voor de eindzege had kunnen strijden in de Giro als hij niet had moeten opgeven”, zegt Pogacar, die de Ronde van Italië goed heeft gevolgd. “Mocht ik van hem zijn, dan reed ik als wereldkampioen nog de Tour de France, maar iedereen is anders en ik weet ook niet hoe hij zich op de fiets voelt na zijn COVID-besmetting. Ik zou hem graag in de Tour zien, het zou de strijd alleen maar groter maken. Hetzelfde geldt voor Roglic.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer