Demir wil containerdorp van Fedasil weg van militair domein in Koksijde

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)© BELGA

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft aan haar handhavingsdiensten gevraagd op te treden tegen het containerdorp van Fedasil in Koksijde. De containers op het militaire domein zijn zonder vergunning geplaatst.

Belga

Volgens Demir lapt Fedasil ‘opnieuw de Vlaamse regelgeving aan haar laars’ bij de constructie van opvang voor asielzoekers. ‘Iedereen is gelijk voor de wet. Wie de regels overtreedt, moet daar de gevolgen van dragen’, zegt de N-VA-minister.

Op het militair domein van Koksijde staan al langer containers voor het opvangcentrum van Fedasil. Eind november 2022 telde de politie Westkust 37 containers. Maar de containers zijn niet aangemeld of vergund. Er is daarom eerder ook al een proces-verbaal opgemaakt en bezorgd aan de burgemeester.

Het zou gaan om enkele containers die al sinds 2015 aanwezig zijn, maar waar tijdens de zomer van 2022 talloze verschillende nieuwe constructies werden bijgeplaatst. Dat gebeurde zonder vergunning of melding.

‘Na het debacle van het containerdorp in Kampenhout, is dit opnieuw een dossier waar Fedasil de Vlaamse regelgeving aan haar laars lapt’, meent Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De N-VA-minister heeft haar diensten gevraagd om samen met het lokale niveau in te grijpen. ‘Wegkijken van deze overtreding kan niet de bedoeling zijn’, zegt Demir.

De Vlaamse inspectiediensten hebben intussen contact opgenomen met de lokale politie.