Voor het infietsen van het traject kregen burgemeester Erik Van Roelen en Tom Adriaens (sinds januari ‘23 schepen van Openbare werken) en Kris Jacobs (oud-schepen van Openbare werken, allen cd&v) het gezelschap van burgemeester Luc Wouters (cd&v) van Lummen.© LW

Verbinding Halen-Zelem na heraanleg opnieuw open voor alle verkeer

Halen -

De Mosstraat in Halen is opnieuw in beide richtingen open voor alle verkeer. Het traject is nu veiliger dankzij de fietspaden die van de rijbaan zijn aangelegd.

Luk Weyens

De Mosstraat vormt een gedeelte van de verbinding van Halen-centrum met de deelgemeente Zelem. In het verlengde ervan ligt de Vinnehoekstraat op het grondgebied van Lummen.

Het traject werd over de hele lengte heraangelegd. De werken gingen in september vorig jaar van start. Tot het dossier behoorde de aanleg van fietspaden van 1,75 meter aan beide zijden van de verbinding tussen de rode lichten in Halen en de rotonde op het kruispunt met de Linkhoutstraat in Lummen. Daarbij is voor de fietsers aan beide zijden ook al een brug van 3,25 meter breed – eveneens gescheiden van de rijbaan voor auto’s – over de Herk aangelegd. Aan de Demer werden de fietspaden op de bestaande brug aangelegd.

Voor de uitvoering van de werken werd de verbinding voor doorgaand verkeer afgesloten tussen het kruispunt met de gewestweg Hasselt-Diest in Halen-centrum en de rotonde aan de Linkhoutstraat. “Bij de planning was het belangrijk dat het bedrijventerrein langs de Mosstraat altijd bereikbaar zou blijven”, beklemtoont schepen van Openbare werken Tom Adriaens (cd&v). Net voor de kerstvakantie ging het traject weer open, maar toen was op het gedeelte in Halen de toplaag in asfalt nog niet aangebracht.

Voor het aanbrengen van die toplaag was het wachten op beter weer. In de maanden maart tot mei gebeurde in verschillende stappen de finale afwerking. “Het traject is nu veel veiliger”, beklemtoont burgemeester Erik Van Roelen (cd&v) van Halen. “De fietsers beschikken over brede fietspaden en er zijn ook oversteekplaatsen met middenbermen aangelegd. Die middenbermen hebben bovendien een snelheidsremmend effect.” De werken hebben alles samen 1,2 miljoen euro gekost.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer