Al meer dan 280 doden en 900 gewonden na treinongeval in India: “Ik heb het overleefd, maar zag velen rondom mij sterven”

Bij een treinongeval in het oosten van India zijn nu al zeker 288 doden en meer dan 900 gewonden gevallen. Twee passagierstreinen en een goederentrein waren bij het incident betrokken.

lto, tg, mtm
Bron: BELGA

Het ongeval gebeurde vrijdagavond rond 19 uur lokale tijd (15.30 uur Belgische tijd) in buurt van de stad Balasore, gelegen in de deelstaat Odisha, op ongeveer 200 kilometer van Bhubaneswar. Twee passagierstreinen en een goederentrein waren betrokken. Een aantal rijtuigen van een passagierstrein, de Coromandel Express, ontspoorde na een botsing met een goederentrein. De rijtuigen zouden op een ander spoor zijn beland. Een andere trein zou vervolgens tegen die rijtuigen zijn gebotst en zelf ook deels zijn ontspoord.

De dodentol stijgt steeds verder, omdat er veel ernstig gewonden zijn, klinkt het bij de brandweerdiensten van Odisha. Veel passagiers zitten vermoedelijk nog vast onder stapels schroot. “De reddingswerkzaamheden ter plaatse gaan voort . Het zal nog uren duren voor ze afgerond zijn”, aldus Sudhanshu Sarangi, directeur-generaal van de brandweerdiensten van Odisha.

Zeker 200 ambulances zijn naar de plek van het ongeval gestuurd, net als reddingsteams uit verschillende steden en tal van bussen om overlevenden en gewonden te vervoeren. Een groot aantal gewonden is voor behandeling overgebracht naar ziekenhuizen.

“Het was verschrikkelijk”

De Britse openbare omroep kon al met een van de gewonden spreken. “Ik zat in de trein toen we een lichte schok voelden en de trein ontspoorde”, getuigt Mukesh Pandey aan BBC. “Er volgende een donderend geluid en de trein kantelde. Ik zat vast en werd na een half uur gered door buurtbewoners. Al onze spullen lagen buiten, verspreid. Ik kon niets terugvinden. Ik ging dan maar op de grond zitten. Vier passagiers die vanuit mijn dorp reisden, hebben de ramp overleefd, maar vele anderen zijn gewond of worden nog steeds vermist. In de wagon waarin ik zat, stierven erg veel mensen. Ik heb geluk gehad dat ik overleefde.”

Een andere overlevende getuigde anoniem bij een Indiase nieuwszender. “Ik was aan het slapen op de trein toen ik gewekt werd doordat mijn wagon ontspoorde. Zo’n tien tot vijftien mensen vielen over me heen. Ik heb mijn hand en nek geblesseerd. Toen ik uit de trein stapte, zag ik overal ledematen. Een been hier, een hand daar. Iemands gezicht was zwaar toegetakeld...”

Buurtbewoner Tutu Biswas snelde meteen na het ongeval ter plaatse. “Ik zag dat veel mensen gewond waren, veel waren gestorven. Ik zag een klein kindje huilen, haar ouders waren waarschijnlijk overleden en na een tijdje stierf ook het kindje aan zijn verwondingen. Het was verschrikkelijk.”

Onderzoek geopend

De Indiase premier Narendra Modi heeft via Twitter laten weten dat zijn gedachten uitgaan naar de betrokken families. Volgens hem wordt “alle mogelijke hulp” gegeven aan de slachtoffers. De regering zal geld uitkeren aan de gewonden en nabestaanden. Minister van Spoorwegen Ashwini Vaishnaw heeft gezegd dat hij onderweg was naar de plaats van het ongeval. Hij heeft een onderzoek gelast om de oorzaak van het ongeval te achterhalen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer