Direct naar artikelinhoud
NieuwsReuzegom

‘Ze hebben Sanda uitgekozen vanwege zijn kleur’: vader Sanda Dia reageert na Reuzegom-proces

Ousmane Dia, de vader van Sanda Dia, na de uitspraak.Beeld Franky Verdickt

Vol ongeloof reageert de vader van Sanda Dia op de uitspraak van het gerecht in de zaak-Reuzegom. ‘Voor mij is recht níét geschied: dit proces was de uitkomst van wat al veel langer vaststond’, zegt hij in een interview met Humo.

Dat ze nog met vragen bleven zitten, zo had de familie van Sanda Dia via hun advocaat Sven Mary al laten verstaan nadat de rechtbank een strafmaat had uitgesproken in de zaak-Reuzegom. De achttien Reuzegommers betrokken bij de doop die Sanda Dia fataal werd, kregen uiteindelijk werkstraffen van 200 tot 300 uur, boetes tussen 250 en 400 euro en schadevergoedingen van 15.000 en 8.000 euro opgelegd.

De familie had al te kennen gegeven niet in beroep te zullen gaan tegen het arrest. In een interview met Humo bevestigen vader Ousmane Dia, plusmoeder Makemu Meunier en hun advocaat Mary dat nogmaals. Al haalt Ousmane Dia wel hard uit naar het gerecht. “Het gerecht heeft de kans gehad de waarheid naar buiten te brengen: het heeft die kans niet gegrepen”, zegt hij in het interview. “Waarom heeft de rechter geen rekening gehouden met de verklaringen van een dokter die aan het begin van de tweede dag de Reuzegommers heeft aangesproken op de dramatische toestand waarin mijn zoon verkeerde?”

KU Leuven

Ook de KU Leuven moet het ontgelden. Volgens Ousmane Dia heeft ook die een kans laten liggen door de Reuzegommers niet onmiddellijk van de universiteit te sturen. “Dan zouden de jongens die alles hebben gezien, maar niet verantwoordelijk waren voor de dood van Sanda, wél hebben gesproken”, klinkt het. Volgens Ousmane Dia is de universiteit “er verantwoordelijk voor dat de waarheid niet aan de oppervlakte is gekomen, ook niet op het proces”.

Lees ook

De gedachte. De ‘namenkwestie’ is een gevoelig debat. Daarom is de interventie van Mahdi op TikTok zo kwalijk

Achtergrond. Waarom het onbegrip na het proces niet gaat liggen: ‘Reuzegommers in kwetsbare posities? Da’s de zaken omdraaien’

Ousmane Dia kan zich ook niet van de indruk ontdoen dat als zijn zoon een andere huidskleur had gehad, de feiten zich niet zouden hebben voorgedaan. “Ik zal u zeggen wat ik van dit hele proces denk, op het gevaar af stommiteiten te vertellen: ze hebben Sanda uitgekozen vanwege zijn kleur”, zegt hij. “Mensen zullen me ongelijk geven en verwijzen naar die andere jongen van kleur bij Reuzegom. Maar ik zeg, als vader, wat ik in mijn diepste binnenste voel: Reuzegom, een elitaire studentenclub, heeft met Sanda iemand binnengekregen die niet in hun kraam paste.”

Ousmane Dia wordt getroost.Beeld Franky Verdickt

De vader van Sanda Dia heeft het vervolgens over “klassenjustitie” en pikt zo in op een discussie die blijft leven sinds de – volgens velen te lichte – strafmaat is uitgesproken in de zaak. Recent mengde ook cd&v-voorzitter Sammy Mahdi zich in die discussie. Over de vraag of recht geschied is, reageert Mary: “In juridisch opzicht heb ik geen fouten gevonden, maar daarom zou ik de uitspraak niet billijk en rechtvaardig noemen, wel integendeel.” Ousmane Dia is nog feller. “Voor mij is recht níét geschied”, zegt hij. “Dit proces was de uitkomst van wat al veel langer vaststond.”

Ook Mary komt terug op een onderwerp dat het debat nu al twee weken beheerst: het al dan niet bekendmaken van de namen van de achttien veroordeelde Reuzegommers. “In de zevenentwintig jaar dat ik nu advocaat ben, heb ik nooit meegemaakt dat de naam van veroordeelden niet voluit werd gespeld”, zegt Mary in het interview. “Dat geldt ook voor de kwaliteitskranten.”