© VRT

Flo Windey doet liefdesonderzoek bij jongeren: van liefdesverdriet tot de prins op het witte paard

Een groot liefdesonderzoek bij jongeren: daar draait de nieuwste faqda-reeks van Flo Windey op VRT MAX rond. In het nieuwe seizoen trekt Flo opnieuw de straat op om moeilijk bespreekbare onderwerpen uit de taboesfeer te halen. Hoe kijken jongeren naar relaties? Praten we daar genoeg over met elkaar? Flo zoekt een antwoord op verschillende liefdesvragen.  

Faqda is een reeks op VRT MAX waar Flo Windey een antwoord zoekt op vragen die ze zich stelt tijdens het scrollen op het internet. Vragen die je niet meteen in normale FAQ-lijsten terugvindt, maar er volgens Flo wel in thuis horen. Vaak gaat het over onderwerpen die moeilijk bespreekbaar zijn voor jongeren. De eerste faqda-reeks ging over consent, in de tweede reeks behandelde de relatie tussen jongeren en politie.  

"Ik wil een groot liefdesonderzoek doen om te kijken hoe jongeren vandaag naar liefde kijken", zo begint Flo de eerste aflevering van de nieuwste faqda-reeks op VRT MAX. Ze vraagt op de man af: wat is liefde voor jou? Om op die vraag een antwoord te krijgen, start ze met de vraag zelf te beantwoorden.  

"Ik heb lang gedacht dat mensen mij niet graag zouden kunnen zien, me niet zouden willen nemen zoals ik ben”, vertelt ze in de reeks. "Vandaag geloof ik in de liefde. Misschien niet in één prins op het witte paard, maar meerdere. Ik wil kunnen zeggen dat ik me elke keer voor de volle 100% heb gegeven in de liefde."

Wat betekent liefde nog in 2023?

Om te achterhalen wat liefde betekent in 2023, spreekt Flo mensen erover aan op straat. Ook nodigt ze vrienden en familie uit om het gesprek over liefde met elkaar aan te gaan. Zo vertelt Michèle Cuvelier van Studio Brussel over haar recente liefdesverdriet. “Hoewel het voelt als neergestoken worden, ontstaat er toch altijd opnieuw liefde uit die pijn”, zegt ze onder andere.  

Michèle Cuvelier van Studio Brussel praat over liefdesverdriet

Liefde voelen jongeren ook in hun omgeving, niet alleen romantisch, maar ook onder vrienden en familie. Het leert je veel over jezelf, maar ook over een ander. Zo vertelt oma Amelie aan kleindochter Stefanie over de eerste kriebels voor opa. Ze vertelt hoe ze “hem een beetje te graag heeft gezien” en over hoe liefde ook afscheid nemen is op het eind van de rit.  

Waarom is daten zo moeilijk?

Geloven in ware liefde is mooi, maar relatie-experten verzekeren in faqda wel dat "de prins op het witte paard niet zomaar op je deur komt aankloppen." Actie ondernemen is de boodschap. Maar hoe pak je dat best aan?  

Flo test het uit in de tweede aflevering van de faqda-reeks. Ze maakt een account aan op een datingapp en beslist welke foto’s en openingszinnen wel en niet werken. Om te testen of in het echt afspreken niet beter werkt, trekt ze naar een offline speeddating evenement.  

Bestaat de perfecte relatie?

Zelf hield Flo aan het experiment geen lief over. Toch vraagt ze zich af hoe je een relatie perfect maakt als je wel in eentje zit. "Perfectie bestaat niet, maar je kan wel samen groeien naar iets wat zo aanvoelt", zeggen relatie-experten in het programma.  

Een andere vraag die Flo stelt is welke soort relatie de perfecte is. Ze legt daarvoor met polyamoureuze, demiseksuele en monogame mensen de voor- en nadelen van relaties naast elkaar.

Een koppel bij de relatietherapeut

Zorgen je relaties uit het verleden dat je anders staat in je toekomstige relatie? Flo sluit de laatste aflevering af met twee ex-koppels en één koppel dat hun relatie een nieuwe kans heeft gegeven. Ze nodigt hen uit bij een relatietherapeut en kijkt met hen naar het (hobbelige) pad dat ze al hebben afgelegd.  

Meest gelezen