OPEC+ zou nieuwe productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag overwegen

Oliekartel OPEC en bondgenoten komen dit weekend samen in Wenen om mogelijk een nieuwe productieverlaging te bespreken. Het zou net als eerder dit jaar gaan om een vermindering van een miljoen vaten per dag, vertellen verschillende bronnen aan internationale media.

Waarom is dit belangrijk?

OPEC+, het oliekartel en zijn bondgenoten, heeft een enorme invloed op de oliemarkt en daardoor ook op de wereldwijde economie. Die laatste bevindt zich nu echter in een zeer fragiele staat. Als de prijs van olie stijgt, al dan niet door een productieverlaging van het kartel, wordt het moeilijker om de hardnekkige inflatie te bestrijden, waardoor de economische vooruitzichten langer somber zouden kunnen blijven.

In het nieuws: OPEC+ zou de wereldwijde productie voor de tweede keer dit jaar met zo’n 1 procent doen dalen, om te vermijden dat de olieprijzen te laag zouden zakken.

  • De organisatie is verantwoordelijk voor bijna de helft van de wereldwijde olieproductie. Elke beslissing die OPEC+ neemt, heeft een grote invloed op de wereldwijde olieprijs.
  • Het oliekartel heeft eerder dit jaar al een productieverlaging van ruim een miljoen vaten ingevoerd, bovenop een verlaging van 500.000 vaten doo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer