Meer dan 1.200 dossiers, goed voor 1,6 miljard euro aan verdacht geld in ons land: de cijfers van de Antiwitwascel

De Antiwitwascel heeft vorig jaar bijna 54.000 meldingen over verdachte geldstromen in ons land ontvangen. Dat recordaantal gaat over opbrengsten uit oplichting, sociale fraude, corruptie en terrorisme of georganiseerde misdaad. Meer dan de helft van de meldingen kwam van banken. 

De Antiwitwascel heeft vorig jaar een recordaantal van 53.923 meldingen over verdachte geldstromen in ons land ontvangen, gaande van opbrengsten uit oplichting en sociale fraude tot corruptie, terrorisme en georganiseerde misdaad. Zo heeft de cel ruim 1,6 miljard euro aan verdacht geld kunnen signaleren aan het gerecht. 

Veruit het grootste aantal meldingen - 52 % - kwam van de banken. Kris Meskens van de Antiwitwascel legt uit: "Banken zijn al heel vertrouwd met het systeem en ze investeren veel in monitoring en detectering van verdachte verrichtingen." 

Banken investeren veel in de monitoring van verdachte verrichtingen

Kris Meskens van de Antiwitwascel

De Antiwitwascel speelde 1.257 zaken door aan het gerecht. Die waren samen goed voor ruim 1,6 miljard euro aan verdacht geld. In 2021 lag dat bedrag met ruim 2,3 miljard euro hoger. De grootste bedragen gingen over ernstige fiscale fraude, georganiseerde misdaad, sociale fraude, corruptie en oplichting. 

De Antiwitwascel stipt verder aan dat drugsgeld ook naar terroristen stroomt en tevens gebruikt wordt om havenpersoneel, advocaten, zaakvoerders van logistieke en transportbedrijven, douaniers en politieagenten om te kopen.

Meest gelezen