Beer Yampil voelt zich al thuis
Natuurhulpcentrum Oudsbergen

Beer Yampil uit Oekraïne aangekomen in Natuurhulpcentrum Oudsbergen: "Het gaat goed met hem"

Beer Yampil uit Oekraïne is aangekomen in het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen. Het opvangcentrum zamelde vorige week geld in om het dier naar ons land over te brengen. "Die reis is vlot verlopen en met Yampil gaat alles goed", vertelt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum.

Beer Yampil is deze ochtend aangekomen in het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen. Het dier komt uit de dierentuin van een gelijknamig stadje Yampil in Oekraïne. Vorige week startte het opvangcentrum voor wilde dieren een oproep om geld in te zamelen om de beer naar België te kunnen verhuizen en in ons land op te vangen.

Een aantal mensen van het Natuurhulpcentrum is naar Polen afgereisd, waar Yampil verbleef. Daar werd hij verdoofd en in een kist gezet om hem veilig te transporteren. "De reis verliep vlotter dan we gehoopt hadden. Na een rit van 9 uur was Yampil al in Oudsbergen. Er was namelijk veel minder file dan verwacht", zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum.

Hij heeft al gegeten en gedronken en rondgespetterd in zijn drinkbak

Frederik Thoelen, medewerker van het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen

Het gaat goed met Yampil, zegt Thoelen. "Het duurde wel ongeveer twee uur voor hij zin had om uit zijn transportkist te komen. Het lijkt nu alsof hij zich op zijn gemak voelt. Hij heeft al gegeten en gedronken en rondgespetterd in zijn drinkbak." Na een paar dagen, eens Yampil zich helemaal heeft aangepast, zal hij naar een grote buitenkooi kunnen gaan. "Dat is sowieso leuker voor hem."

Exotische dieren in Oudsbergen

Het Natuurhulpcentrum vangt al enkele jaren exotische dieren op. Zo zijn er ook leeuwen uit Oekraïne die nog een permanente thuis zoeken. "We hebben inderdaad ervaring opgebouwd met exotische dieren, en ook met verschillende beren. Maar deze specifieke berensoort, de Aziatische Zwarte Beer, hebben we nog nooit opgevangen. Daarom hebben we ons goed geïnformeerd over de specifieke noden van het dier."

We willen Yampil eerst leren kennen, voor we een geschikte permanente thuis voor hem kunnen vinden

Frederik Thoelen, medewerker van het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen

Yampil zal even rusten in het Natuurhulpcentrum, daarna wordt er een nieuwe plek voor hem gezocht. Waar het uiteindelijke nest van het dier zal zijn, weet Thoelen nog niet. Hij kan in een dierentuin in heel Europa belanden. "De dierentuinen willen eerst weten wat voor een beer ze in huis halen. Daarom willen we het dier eerst beter leren kennen", klinkt het. Eens het centrum weet wat het karakter en dus de noden van Yampil zijn, zullen ze op zoek gaan naar de meest geschikte plaats. 

Yampil in zijn tijdelijke verblijf
Natuurhulpcentrum Oudsbergen

Meest gelezen