(archiefbeeld - Nieuwpoort)
Belga / Philippe Clément

Nog tot eind komende week zon: "Aangenaam in het binnenland, maar aan de kust kan je nog een jas verdragen"

Zon, zon, zon. Ze blijft zeker tot eind volgende week ons weer domineren. "Het is aangenaam vertoeven in het binnenland", zegt weervrouw Jacotte Brokken. "Uitzondering is de kust met een frisse 17 graden, daar is het jassenweer."

Het wordt een stralend weekend en ook volgende week staat er geen rem op de zon, en dat in combinatie met een noordoostenwind zodat het kurkdroog blijft.

De temperaturen schommelen in het binnenland rond de 23 graden met hier en daar stapelwolken. Vrijdag is zelfs een 28 graden niet uitgesloten. 


We blijven in hetzelfde weerpatroon hangen. Dat komt door een hogedrukgebied dat al enkele weken vastgebeiteld zit. Aan de Middellandse Zee mogen ze dan wel weer neerslag verwachten.

FLEMAL/Belga

Uitzondering blijkt de kuststreek. "Daar blijft het fris met 17 graden en heerst een krachtige noordoostenwind. Vandaag zijn er zelfs rukwinden tot 50 km/u", vertelt Brokken bij de "Weekwatchers" op Radio2.

BEKIJK - Jacotte Brokken over de rukwinden aan zee bij de "Weekwatchers":

Videospeler inladen...

Koeler aan zee? De grote watermassa moet de warmte nog opnemen

weervrouw Jacotte Brokken

Vanwaar die opvallende temperatuurverschillen? Brokken: "Aan zee heb je sowieso een zeeklimaat. Je hebt die grote watermassa die de warmte opneemt, waardoor het pas later warmer wordt. We zitten nog in de eerste fase. In de winter gebeurt trouwens net het omgekeerde. Dan blijft het langer zacht aan de kust. Door de krachtige noordoostenwind voelt het momenteel ook allemaal frisser aan." 

En ook volgende week zal het maximaal 15 graden zijn aan zee. Met andere woorden: ideaal blokweer voor studenten.

BEKIJK - Het weerbericht van vanmiddag:

Videospeler inladen...

Het weekoverzicht:

Zondag is het opnieuw heel de dag zonnig met maxima van 18 of 19 graden aan zee en op de Hoge Venen, het wordt 23 graden op de meeste andere plaatsen. De wind is matig uit noordoost, en soms vrij krachtig aan de kust uit noordnoordoost met daar rukwinden tot 50 kilometer per uur.

Maandag blijft het zonnig met lokaal enkele wolkjes. We halen maxima van 15 graden aan zee, rond 24 graden in het centrum en tot 26 graden in het uiterste zuiden.

Na het eventuele plaatselijke ochtendgrijs wordt het dinsdag opnieuw zonnig. Over het zuidoosten kunnen er in de loop van de dag wolkenvelden verschijnen. De maxima schommelen rond 23 graden in het centrum. Aan zee waait er nog altijd een matige tot vrij krachtige noordoostenwind, zodat het daar niet warmer wordt dan 15 graden.

Woensdag verandert het weerbeeld nauwelijks met na het lokale ochtendgrijs opnieuw zonnig weer. Over het zuidoosten kunnen er wat meer wolkenvelden voorkomen. De maxima schommelen rond 15 graden aan de kust, en liggen tussen 21 en 26 graden in het binnenland.

Donderdag wordt meestal zonnig weer, met soms ook hogere wolkenvelden. De maxima schommelen in de meeste streken rond 25 graden. Aan zee blijft het gevoelig koeler.

Meest gelezen