3.500 Alkenaren vieren 100e verjaardag van brouwerij Alken met groot volksfeest

Brouwerij Alken viert haar 100e verjaardag met een volksfeest met 3.500 Alkenaren. In 1988 fuseerde brouwerij Alken met brouwerij Maes uit Waarloos. In 2008 werd Alken-Maes overgenomen door het Nederlandse Heineken.

In 1923 slaan Edouard Boes en Jozef Indekeu de handen in elkaar om de brouwerij van Alken NV op te richten. In 1928 creëren de Alkense brouwers de allereerste Belgische pils, gebrouwen op Tsjechische wijze: Cristal. De naam verwijst naar de kristalheldere kleur. In 1988 fuseerde brouwerij Alken met brouwerij Maes uit Waarloos. In 2008 werd Alken-Maes overgenomen door het Nederlandse Heineken.

"Deze 100ste verjaardag betekent veel voor mij", vertelt Yannick Boes (77), kleinzoon van een van de twee stichters van de brouwerij. Zelf heeft hij ook 30 jaar gewerkt in de brouwerij.

"In 1950 zijn we hofleverancier geworden. Dat is toevallig gebeurd. Mijn schoonvader was leraar van de kleine prinsen Boudewijn en Albert. Leopold III vroeg hem welk goed bier ze aan het hof zouden kunnen krijgen. Aangezien hij van Hasselt was, antwoordde hij dat hij maar een bier kende en dat is Cristal. Hij nam contact op met onze brouwerij. Zijn dochter is uiteindelijk mijn vrouw geworden." 

In 1998 krijgt Alken-Maes, nog steeds als enige Belgische brouwer, ook de officiële erkenning als hofleverancier.

Volksfeest

Om de 100e verjaardag te vieren, hebben 3.500 inwoners zich ingeschreven voor een groot volksfeest in het centrum van Alken. Achter de tap staan lokale horeca-uitbaters, onder wie Bart Bonné van café Bananja.

"We hebben nooit anders geweten dan dat de brouwerij hier bestaan heeft. Heel veel Alkenaren hebben ook tot aan hun pensioen in de brouwerij gewerkt. De brouwerij en Alken, dat zijn een." Het volksfeest komt stilaan op gang en duurt nog tot 2 uur vannacht.

Meest gelezen