foto Alexandre de Terwangne

Koreaan Taehan Kim, jongste kandidaat, wint de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang: "Ik ben mijn woorden kwijt"

Bariton Taehan Kim (22) uit Zuid-Korea heeft de eerste prijs te pakken van de tiende editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang. De Amerikaanse contralto Jasmin White is tweede; de Russisch-Duitse sopraan Julia Muzychenko-Greenhalgh wint de derde prijs.

Een finale met twaalf nachtegalen of diepe, sonore stemmen, met ontroerende liederen of spetterende aria's, met strakke pakken of weelderige soepjurken: de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang zit erop en is beslecht met het oordeel van de jury.  

De eerste prijs is voor de Koreaanse bariton Taehan Kim, amper 22 jaar oud en de jongste finalist van de wedstrijd. De tweede prijs is voor de Amerikaanse contralto Jasmin White. De Russische-Duitse sopraan Julia Muzychenko-Greenhalgh is derde; de Franse mezzosopraan Floriane Hasler vierde. De vijfde prijs is voor de Koreaanse bas Inho Jeong en de zesde prijs voor de Franse mezzosopraan Juliette Mey. De publieksprijs van Canvas en Klara gaat naar de Portugese sopraan Sílvia Sequeira.

BEKIJK - "Ik ben mijn woorden kwijt": eerste reactie van winnaar Taehan Kim bij Clara De Decker van Canvas en Klara:

Videospeler inladen...

Taehan Kim studeert zang in Seoel en won eerder al muziekprijzen. In de Koningin Elisabethwedstrijd bracht hij een heel gevarieerd programma met liederen van Mahler of Schönberg en opera-aria's van Donizetti, Verdi of Wagner. Hij begon eraan met grote ambities: "Ik wil een superster worden," gaf hij te kennen in een VRT-interview.

BEKIJK - Een portret van de winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd, de 22-jarige Taehan Kim:

Videospeler inladen...

BEKIJK en BELUISTER - Taehan Kim in een aria uit "Die tote Stadt" van Erich Korngold:

Videospeler inladen...

Opvallend is dat de jongste twee finalisten, Taehan Kim (22) en Juliette Mey (23), bij de eerste zes eindigen. Ze kregen van de specialisten in de radio- en televisiepanels veel lof voor hun prestaties, zeker op zo'n jonge leeftijd. 

BEKIJK en BELUISTER: Jasmin White in een aria uit "Das Rheingold" van Richard Wagner:

Videospeler inladen...

De 29-jarige Amerikaanse contralto Jasmin White maakte vooral indruk in de eerste ronde en de halve finale, met een warm stemgeluid en grote inleving. Goed voor een tweede prijs, vond de jury.

De derde prijs is voor de Russisch-Duitse sopraan Julia Muzychenko-Greenhalgh. Zij is een meester in glashelder vocaal stuntwerk op grote hoogte.

BEKIJK en BELUISTER: Julia Muzychenko-Greenhalgh in een aria uit "La Traviata" van Giuseppe Verdi:

Videospeler inladen...

Voor ze kon beginnen liep het bijna mis. Ze struikelde bijna over haar roze baljurk, maar behield haar cool.

BEKIJK - Julia Muzychenko-Greenhalgh struikelt bijna:

Videospeler inladen...

412 zangers en zangeressen uit de hele wereld hadden zich ingeschreven voor de prestigieuze zangwedstrijd, een absoluut record. 55 van hen namen deel aan de eerste publieke ronde. Daar waren ook vier Belgische zangeressen bij: Kelly Poukens en Lotte Verstaen vielen af na de eerste proef; Margaux de Valensart en Linsey Coppens zongen in de halve finale.

Julia Muzychenko-Greenhalgh, Taehan Kim en Jasmin White
foto Thomas Léonard

Bernard Foccroulle maakte de winnaars bekend. Het was zijn eerste keer als juryvoorzitter. Foccroulle is organist, componist en was ook directeur van de opera De Munt in Brussel. Aan Clara De Decker van Canvas en Klara vertelde hij hoe de jury eigenlijk te werk gaat. "Je krijgt al snel een beeld van het engagement, de stijl, de emoties van een zanger", zegt hij.  

Elk jurylid evalueert en apprecieert wat de zanger heeft gegéven

Juryvoorzitter Bernard Foccroulle

Maar is het eigenlijk wel mogelijk om zangers tegen elkaar af te wegen? "Dat is heel moeilijk, een sopraan met een tenor of een bas vergelijken, of zelfs sopranen onderling. Het is meer een reactie op de kwaliteit van de stem, de kwaliteit van de artiest, het engagement," zegt Foccroulle. "Elk jurylid geeft een eigen evaluatie en appreciatie van wat de zanger heeft gegéven." Er is geen deliberatie; elk jurylid geeft punten en die worden bij elkaar opgeteld. 

BEKIJK - Bernard Foccroulle, voorzitter van de jury van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang:

Videospeler inladen...

De winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd ontvangt 25.000 euro; de tweede 20.000, de derde 17.000, de vierde 12.500, de vijfde 10.000, de zesde 8.000 en de niet-gerangschikte laureaten 4.000 euro. Daarnaast krijgen ze ook een hele reeks laureatenconcerten. 

Meest gelezen