2023 WireImage

Comeback dankzij TikTok: nieuwe single "Padam padam" van Kylie Minogue slaat aan bij jongere generatie 

De Australische zangeres Kylie Minogue is terug van weggeweest. Na weinig muzikaal succes sinds haar hit "Into the blue" uit 2014, verovert ze met haar single "Padam padam" de harten van jong en oud. Eerst werd haar "comeback single" niet gedraaid door traditionele radiostations, maar nu TikTok en Twitter helemaal mee zijn, stijgt "Padam padam" razendsnel in de hitlijsten.  

De muziekscène van 2023 wordt meer en meer bepaald door sociale media zoals TikTok. Dat is ook Kylie Minogue niet ontgaan, toen ze op 18 mei haar nieuwe single "Padam padam" uitbracht. Radiostations waren eerst niet enthousiast omdat ze vreesden dat het enkel een "oudere generatie" zou aanspreken, maar dat was buiten het succes op TikTok en Twitter gerekend.  

BEKIJK - De videoclip van de single "Padam padam" van Kylie Minogue:

Het liedje – dat inspiratie haalde uit de gelijknamige hit van Edith Piaf uit 1951 - gaat over liefde en de titel "Padam padam" is een referentie aan het geluid van een hartslag. In de videoclip pakt Minogue uit met veel rood en een aanstekelijk dansje. Ook op TikTok wordt er gedanst op "Padam padam" en op Twitter bestaan er al honderden memes, onder andere over de betekenis van de titel van het lied.  

Genoeg exposure om over te waaien naar de radio. In Australië weet ze haar eerste nummer 1-hit in meer dan een decennium te scoren. Ook in andere landen gaat het hard. Het nummer stond bovenaan de "UK Big Top 40" en in de officiële hitlijsten van het Verenigd Koninklijk bereikte Kylie nummer 18. Enkel de Verenigde Staten moeten nog volgen, waar ze sinds haar single "Can’t get you out of my head" uit 2001 niet meer kon scoren.  

BEKIJK - Kylie Minogue reageert op Instagram heel tevreden op haar nummer 1-hit: 

Ideale mix voor TikTok

Waar bij haar vorige hits het succes van een single vooral werd bepaald door de platenverkoop, spelen nu sociale media de grote rol. "Het was een beetje lastig om te navigeren en het te begrijpen", zei Minogue. "Nu vind ik het geweldig en ik vraag me af hoe het zou zijn geweest als het met mijn carrière was begonnen."

Als je de hitlijsten van de afgelopen maanden bekijkt, zit er altijd wel een hit bij die groot geworden is dankzij TikTok. "Je kunt niet meer vertrouwen op radio om een hit te maken, het moet online aantrekkingskracht hebben", zegt hitlijsten-analist en historicus James Masterton in de Britse krant The Guardian.  

"De afgelopen jaren is het één van de belangrijkste platforms geworden", gaat Masterton verder. "Het is niet eenvoudig daarop in te spelen. Producers doen hun best door bepaalde hooks of fragmenten van songs op te splitsen die zeker kunnen aanslaan op het sociale mediaplatform."

Nieuwe generatie fans

In de jaren 80 brak Kylie Minogue voor het eerst door en in de jaren 2000 stond ze bovenaan alle hitlijsten met "Spinning around". In totaal heeft ze zeven nummer 1-hits gehad in het Verenigd Koninkrijk, onder andere met "Can’t get you out of my head".  

Ze is dus zeker niet nieuw in de muziekscene, maar ze hield haar zich de afgelopen jaren ook opnieuw bezig met acteerwerk en ze heeft een succesvol miljoenenbedrijf in de wijnsector. Nu lijkt ze dus klaar om aan het tweede deel van haar muziekcarrière te beginnen en daarbij werkt ze generatieoverschrijdend.

BEKIJK - Kylie Minogue brengt "Padam padam" voor het eerst live bij "American idol":

Door zo’n impact te hebben via sociale media, overbrugt ze een generatiekloof en spreekt ze voor het eerst ook jonge fans aan. "Ik heb het gevoel dat ik met één been in de oude wereld sta en met één been in de nieuwe. Ik verwonder me wel over mensen die er echt goed in zijn. Ik doe mijn best", zegt ze over het succes van sociale media.

Begin van een comeback

"Mijn hart barst van vreugde", zei de zangeres afgelopen weekend in een Instagram-post op haar 55e verjaardag. "Ik wilde gewoon dank je wel zeggen, zo, zo veel dank voor alle verjaardagsberichten en de Padam-reactie en de liefde."

Nu Minogue opnieuw vertrokken is dankzij "Padam padam", denkt ze niet aan stoppen. Zo verschijnt op 22 september haar zestiende album “Tension”. Ze start later ook met haar grootste tournee in vijf jaar, met arena-concerten in het hele Verenigd Koninkrijk.  

"Dit album is een mix van persoonlijke reflectie, clubverlating en melancholische hoogtepunten," beschreef Minogue het album. "Ik voelde zoveel vrijheid toen ik het opnam en hoop dat jullie ervan houden!"

Meest gelezen