Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout: "Pauzeknop van De Croo en Demir is een deleteknop"

Groen wil dat Vlaanderen in 2035 voor 30 procent uit natuur bestaat. Dat zegt covoorzitter Jeremie Vaneeckhout in de krant De Zondag. Het voorstel past in de Europese natuurherstelwet. Premier Alexander De Croo (Open VLD) en Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA) stellen zich eerder al vragen bij de uitvoering van die wet en pleiten ervoor om de “pauzeknop” in te drukken. Volgens Vaneeckhout is "hun pauzeknop een deleteknop". 

“Een pauzeknop voor natuur en klimaat bestaat niet. Wie dat zegt, maakt er een deleteknop van. Een versnelling, dát hebben we nodig”, zegt Vaneeckhout.

Hij zet die roep om versnelling kracht bij met een concrete doelstelling: 30 procent van Vlaanderen moet natuur zijn tegen 2035. “Elke Vlaming heeft recht op natuur. Maar dat recht is vandaag lang niet meer verzekerd. Door het afbraakbeleid van opeenvolgende Vlaamse regeringen zijn bepaalde gebieden, zoals West-Vlaanderen, intussen een ecologische woestijn. Daar willen we opnieuw verandering in brengen.” 

Volgens cijfers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) stond het percentage natuur in 2021 op 26 procent. Naast de beoogde 30 procent wil Groen dat een derde daarvan beschermde natuur is, dat zijn bijvoorbeeld de Vlaamse natuur- en bosreservaten. Op dit moment maken die zogenoemde gebieden onder effectief natuurbeheer 7 procent van het grondgebied uit.

“Het is niet zo moeilijk om die extra gebieden te vinden en aan 30 procent te raken. De uitdaging zit hem in het goed beheren van die natuur. Meer dan 90 procent is in bedenkelijke staat op dit moment, ondanks dure beloften van de regering”, aldus Groen.

Vlaamse uitvoering van Europese natuurherstelwet?

Vaneeckhout wil dat Vlaanderen in lijn met de Europese Natuurherstelwet volop inzet op biodiversiteit. Over die wet is de laatste weken discussie ontstaan. Demir en De Croo staan niet te springen voor de Europese regels. De premier vreest dat die het draagvlak voor de strijd tegen klimaatverandering onderuit zullen halen. 

De natuurherstelwet houdt in dat tegen 2030 minstens 20 procent van alle land- en zeeoppervlakte in de EU hersteld wordt. Tot welke concrete maatregelen of percentages aan verplicht herstelde natuur dat in Vlaanderen zou leiden, is nog onduidelijk. Volgens Groen zou hun voorstel alvast een goede invulling zijn van de Europese doelstellingen. 

De Croo en Demir.
PRE

"3-30-300" als uitgangspunt

Om te verzekeren dat elke Vlaming kan genieten van de natuur wil Groen als uitgangspunt de 3-30-300-regel nemen. Iedereen ziet minstens 3 bomen vanuit zijn woning, elke wijk beschikt over 30 procent natuurlijke schaduw van bomen en iedereen heeft een stuk groen van minstens 1 hectare op 300 meter wandelafstand.

“Investeren in natuur, is investeren in mensen”, aldus Vaneeckhout. “Tien procent meer groen in de woonomgeving kan Vlaanderen een besparing opleveren van 100 à 125 miljoen euro op de kosten van zorg en ziekteverzuim.”

Meest gelezen