Triatleet Pieter Heemeryck was vlakbij dodelijk motorincident in Ironman van Hamburg: “Een moment dat me voor altijd zal bijblijven”

De Ironmen in Hamburg is ontsierd door een dodelijk ongeval. Door onduidelijke omstandigheden botste een motorrijder met een triatleet die uit de tegenovergestelde richting kwam. De motorrijder overleefde het ongeval niet.

Guy Van Den Langenbergh en Maarten Delvaux

Het ongeval gebeurde op een dijk op de Elbe, net na een keerpunt. Terwijl de koplopers van het Europees kampioenschap hun fietsproef afwerkten, is op beelden te zien hoe een motorrijder met cameraman de colonne triatleten en bijhorende motards passeert. Op een volgende beeld is te zien hoe een triatleet die van de andere rijrichting komt in de groep wordt gekatapulteerd. Omwille van de impact onthouden wij u de beelden.

Voor de motorrijder kwam alle hulp te laat. Hij overleed ter plekke.“We hebben één dodelijk slachtoffer (de bestuurder) en één zwaargewonde (de deelnemer) die naar het ziekenhuis is gebracht maar wiens leven volgens onze huidige informatie niet in gevaar is. Een derde persoon (de cameraman) is lichtgewond”, zo verklaarde Curt Wenzel van de Hamburgse politie bij de publieke omroep NDR.

Ondanks de tragische gebeurtenis besloten de organisatoren om de race niet stop te zitten. Triatlonexpert Sebastian Kienle sprak tegenover omroep ARD na dat moment van “ongelooflijke en vreemde taferelen”, die hij nooit eerder had gezien.

Onze landgenoot Pieter Heemeryck, die tweede werd, zag het allemaal vanop de eerste rij gebeuren. De 34-jarige Leuvenaar zat tijdens de fietsproef in een kopgroep rond de zeventigste kilometer toen hij voor zich “iets als een bom hoorde afgaan”. “Ik zag een wiel de lucht in vliegen en daarna een fietser en een motard op de grond liggen. Het is een moment dat me voor altijd zal bijblijven. Pas ongeveer vijftien kilometer na de marathon vertelde Frodeno me dat de motard was overleden. Ik weet dat de Britse triatleet nog steeds tussen leven en dood hangt, dus ik hoop dat het nieuws snel goed en positief zal zijn.”

Pieter Heemeryck (links) finishte als tweede in Hamburg© Getty Images for Ironman

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer