Reuzegom

Van Quickenborne wijst Rousseau terecht na uitspraak over ‘te milde straffen’ voor Reuzegommers

Minister Van Quickenborne waarschuwde enkele dagen terug al voor ‘Tiktok-justitie’ in de Kamer.© blg

‘Als politici zich uitspreken over de straffen die de Reuzegommers kregen, stellen ze zich in de plaats van de rechter’, zei minister Van Quickenborne in De zevende dag. Hij zette daarmee Conner Rousseau op zijn plaats.

Maxie Eckert

Na het Tiktok-filmpje van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi heeft zondag ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau kritiek geuit op de straffen voor de Reuzegommers in de zaak-Sanda Dia. In De zevende dag zei Rousseau dat hij er begrip voor kan opbrengen dat mensen nu wantrouwig zijn tegenover justitie. ‘Er is een gevoelige snaar geraakt en de straffen ogen mild’, verklaarde hij. ‘Ik heb rechten gestudeerd, dus ik weet een beetje hoe het in elkaar zit. Het voelt te licht aan.’

Even later, in dezelfde uitzending, werd Rousseau door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op zijn plek gezet. ‘Als politici zich uitspreken en zeggen dat ze de straffen te mild vinden, stellen ze zich in de plaats van de rechter’, reageerde hij.

Het deed hem denken aan politici die met de ‘duim omhoog of omlaag’ over mensen beslissen, aldus Van Quickenborne, en aan regimes die niet democratisch bestuurd worden. In de Kamer had de minister na de video van influencer Acid al gewaarschuwd voor ‘Tiktok-justitie’.

Toen Van Quickenborne zelf naar de straffen voor de Reuzegommers werd gevraagd, haalde hij een oudere zaak over een fatale doop aan. Een jongeman stierf in 2018 bij dooprituelen in Luik door een alcoholintoxicatie. Toen werden ook werkstraffen gegeven. ‘En toen zijn de namen van de betrokkenen ook niet gepubliceerd’, duidde Van Quickenborne.

De minister zei wel dat hij bereid is om in debat te gaan met de jonge mensen die nu protesteren. Donderdag zal hij naar de KU Leuven trekken om er met studenten over de kwestie te praten, samen met rector Luc Sels. ‘Het protest van de jonge mensen moeten we wel ernstig nemen’, besloot de minister.

‘Mahdi wilde geen kritiek geven op rechters’

Nog in De zevende dag verdedigde CD&V-minister Benjamin Dalle zijn partijvoorzitter. Mahdi heeft, aldus Dalle, met zijn Tiktok-video geen kritiek willen geven op de rechters van het Reuzegom-proces. In die video sprak Mahdi van ‘klassenjustitie’ en ‘werkstrafjes’ voor de Reuzegommers. ‘Het was geen kritiek op de uitspraak van de rechters’, aldus Dalle. ‘Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. Ik ken Sammy Mahdi als een heel verantwoordelijk iemand.’

Volgens Dalle heeft Mahdi vooral de rol van de media in strafzaken willen viseren. De minister haalde het voorbeeld aan van Amir Bachrouri, de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, die met naam en toenaam in verband werd gebracht met een drugszaak waar hij niets mee te maken had. ‘Redacties moeten goed nadenken hoe ze met betrokkenen omgaan’, vindt de minister.